Brazilia folosește ''o armată'' de țânțari modificați genetic în lupta contra febrei dengue și zika

115
Brazilia folosește ''o armată'' de țânțari modificați genetic în lupta contra febrei dengue și zika - zika-1453966146.jpg

Articole recomandate

O veritabilă ''armată'' de milioane de țânțari modificați genetic este folosită de specialiști în orașul Piracicaba din Brazilia pentru a combate țânțarul Aedes aegypti, agentul de transmitere a virusului zika, din cauza căruia autoritățile sunt în alertă în ultima vreme în numeroase țări din America de Sud, relatează EFE. 


Preocuparea este generată de legătura care se presupune că ar exista — dar nu a fost dovedită încă — între propagarea virusului Zika și creșterea numărului de cazuri de microcefalie la nou-născuți.

Creat de compania britanică Oxitec, acest tip de țânțar "bun", cum a fost el denumit în Brazilia, a început să fie testat în localitatea cu 460.000 de locuitori încă din 2015 pentru a frâna propagarea febrei dengue. O furgonetă răspândea zilnic mii de țânțari în cartierul Cecap-Eldorado, unde acum doi ani s-au înregistrat 80% dintre cazurile de dengue din municipiu.

Țânțarii modificați genetic, a căror comercializare nu a fost autorizată deocamdată de autorități, se împerechează în libertate cu femelele sălbatice și transmit "gena letală" urmașilor lor, astfel încât țânțarii din noua generație mor înainte de a deveni adulți. Potrivit Oxitec, în ultimele opt luni numărul larvelor de Aedes aegypti s-a redus cu 82% în cartierul în care a fost folosită insecta modificată genetic, iar numărul cazurilor de dengue a scăzut de la 133 la unul singur.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.2382 secunde