Budapesta, criticată pentru situația romilor și extremismul de dreapta

393
Budapesta, criticată pentru situația romilor și extremismul de dreapta - budapesta-1337959931.jpg
Discriminarea membrilor minorității rome și extremismul violent al extremei drepte sunt cele mai mari probleme ale Ungariei în privința drepturilor omului, potrivit raportului pentru 2011 al Departamentului american de Stat asupra practicilor aplicate în domeniu în 200 de țări.

"Discriminarea romilor a exacerbat accesul deja limitat al acestora la educație, locuri de muncă, îngrijiri de sănătate și servicii sociale" în 2011, subliniază Departamentul de Stat în raportul său referindu-se la situația comunității romilor din Ungaria.

Potrivit diplomației americane, manifestările extremei drepte ungare au devenit mai frecvente anul trecut, incluzând "campanii publice ale membrilor unor forțe paramilitare de intimidare și incitare la ură împotriva romilor și altor minorități".

"Guvernul Ungariei a început să implementeze o nouă lege care restrânge libertatea presei, prin sporirea influenței Guvernului asupra mass-media în general", constată Departamentul de Stat american cu privire la legislația care reglementează mass-media.

De asemenea, noua Constituție ungară și legile organice adoptate anul trecut "au provocat îngrijorări că noua legislație poate submina instituțiile democratice ale țării prin desființarea unor mecanisme-cheie de control", se mai arată în document.

Raportul american critică totodată unele practici ale poliției, cum ar fi utilizarea "excesivă a forței împotriva unor suspecți, în special romi", dar și legislația pe care autorii rapor-tului o prezintă ca pe una dintre cele care "au provocat îngrijorări cu privire la puterile largi acordate autorității de reglementare a mass-media, care ar putea încuraja autocenzura".

v v v

Departamentul de Stat american mai denunță, în acest raport, "corupția la nivelul Guvernului; disponibilizări discutabile ale unor angajați ai instituțiilor mass-media de stat; violențe sociale împotriva femeilor și copiilor; hărțuirea sexuală a femeilor; antisemitismul, traficul de persoane și adoptarea unor legi care au slăbit drepturile la muncă ale funcționarilor publici". 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3217 secunde