Concurs Bulgaria amână planurile de adoptare a euro până la rezolvarea problemelor din regiune

170
Bulgaria amână planurile de adoptare a euro până la rezolvarea problemelor din regiune - euro1-1311601689.jpg

Articole recomandate

Bulgaria amână adoptarea euro până când uniunea monetară europeană va modifica reglementările astfel încât să fie prevenite alte crize, a declarat ministrul de Finanțe, Simeon Djankov, transmite Bloomberg.
"Așteptăm să vedem cum vor fi rezolvate problemele din zona euro. Vrem să vedem cum evoluează situația înainte de a decide când să intrăm. În prezent, problema (adoptării euro - n.r.) nu este un subiect de discuție", a spus Djankov într-un interviu la Londra.

Bulgaria ar putea decide în acest an când să relanseze eforturile de adoptare a euro, inclusiv cele privind intrarea în mecanismul european al ratelor de schimb (ERM), după ce Parlamentul a aprobat un plan de includere în Constituție a unor limite privind cheltuielile și deficitul bugetar, a arătat ministrul.

Randamentul obligațiunilor în dolari ale Bulgariei cu maturitate în 2015 a scăzut luni pentru a patra ședință consecutiv, cu 0,01 puncte procentuale, la 3,27%, cel mai redus nivel din 11 iulie.

Randamentul obligațiunilor denominate în euro, cu maturitate în 2013, s-a menținut la 3,09%.

Bulgaria, cea mai săracă țară din Uniunea Europeană, a redus cheltuielile și a îmbunătățit colectarea impozitelor pentru a reduce deficitul bugetar, pentru care are o țintă de 2,5% în acest an și de 0,5% în 2014.

România are ca țintă pentru adoptarea euro anul 2015.

Președintele Traian Băsescu a declarat însă în iunie, pentru Financial Times, că deși România poate îndeplini criteriile fiscale pentru intrarea în zona euro, va analiza cu atenție dacă este potrivit să facă acest lucru.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.502 secunde