Când se pot spăla rufe în Săptămâna Luminată. Când sunt interzise treburile casnice

2322
Când se pot spăla rufe în Săptămâna Luminată. Când sunt interzise treburile casnice - cand-se-pot-spala-rufe-1715099875.jpg

Articole de la același autor

În Săptămâna Luminată, gospodinele au la dispoziție puține zile pentru a spăla rufele și pentru a face alte treburi casnice.


Imediat după Duminica Paștelui începe Săptămâna Luminată, care impune mai multe restricții privind treburile casnice.


Luni, a doua zi de Paște, în mai multe zone ale țării, au fost respectate cu sfințenie anumite tradiții și obiceiuri. De exemplu, nașii au fost vizitați de fini, pe care i-au ospătat cu cele mai bune bucate. De asemenea, în a doua zi de Paște, fetele nemăritate sunt stropite de băieții din sat cu apă. Fetele acceptă cu mare bucurie să fie udate, crezând că se vor mărita curând. Această zi este notată cu cruce roșie în calendar, motiv pentru care treburile casnice sunt complet interzise.
Marea sărbătoare a Învierii Domnului continuă cu Marțea Albă din Săptămâna Luminată, adică a treia zi de Paște. În ziua de marți, notată cu cruce roșie în calendar, nu se lucrează, fiind zi de sărbătoare. Femeile împart pască, vin și colaci, apoi merg cu familia în vizită la rude, la vecini sau la prieteni. Se spune că în a treia zi de Paște este bine să se întoarcă vizitele făcute în Duminica Învierii.
Potrivit superstițiilor care circulă în lumea satului tradițional, nu este bine să se lucreze întreaga Săptămână Luminată.
Mai mult, este interzis ca femeile să coasă în această săptămână, pentru că vor muri lovite de fulger.
Cu toate acestea, Calendarul Ortodox ne arată zilele din Săptămâna Luminată când pot fi spălate rufele și pot fi făcute și alte treburi casnice. Este vorba despre zilele care nu sunt notate cu cruce roșie, anume: miercuri, joi și sâmbătă.
Vineri, 10 mai, Biserica prăznuiește o mare sărbătoare, notată cu cruce roșie, anume Izvorul Tămăduirii, care aminteşte de una dintre minunile Maicii Domnului.
Săptămâna Luminată se încheie cu "Duminica Tomii", prima duminică de după Paște, când Biserica îl prăznuiește pe Apostolul Toma, cel care s-a îndoit de adevărul Învierii.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 27 Aprilie 2022
Stire din Social : Când se pot spăla rufe după Paște?
Miercuri, 23 Aprilie 2014
Stire din Cultură-Educație : Superstiții în Săptămâna Luminată
Pagina a fost generata in 0.3806 secunde