Prin hotărârea pe care a luat-o cu privire la legea caselor naționalizate,

Concurs Casele naționalizate, luate de la proprietari și date chiriașilor

1390

Articole de la același autor

# Judecătorii instanței supreme au decis că imobilele care au fost înstrăinate nu se restituie în natură, ci doar în echivalent, deși CEDO a dat câștig de cauză, de fiecare dată, proprietarului # De asemenea, chiriașilor trebuie să li se asigure o locuință socială

CEDO a tras numeroase semnale de alarmă față de hotărârile date în ceea ce privește retrocedarea imobilelor confiscate de regimul comunist. Numai că atât instanțele de judecată, comisiile de aplicare a Legii 10/2001 privind retrocedarea imobilelor confiscate de regimul comunist și, mai nou Curtea Constituțională, nu au înțeles acest lucru. Recent, Curtea Constituțională a decis că modificările aduse legii privind casele naționalizate sunt constituționale, respingând contestația semnată de 55 de deputați.

Forma trimisă la promulgare inițial, și care rămâne valabilă după votul deputaților, prevede că imobilele care au fost înstrăinate în temeiul dispozițiilor Legii 112/1995 nu se restituie în natură, ci doar în echivalent. De asemenea, nu se restituie în natură terenurile aferente imobilelor care au fost înstrăinate, tot în baza legii.
Pe rolul instanțelor judecătorești există foarte multe cauze în care foștii proprietari își cer bunurile înapoi. Conform legii, au avut la dispoziție un an pentru atacarea contractelor de vânzare - cumpărare. Și în cazul în care instanța le dă câștig de cauză, dar și în cazul în care apelează la CEDO, fostul proprietar va fi despăgubit tot din bani publici.
Avocatul Ionel Hașotti a declarat, pentru Cuget Liber, "Judecătorii Curții Constituționale au sfidat bunul simț. Să știi care e practica CEDO și să dai o astfel de hotărâre e sfidător. România a pierdut în 99 de cazuri la CEDO. Proprietarii nu cer numai contravaloarea imobilului, ci și daune morale pentru lipsa de folosință a imobilului, dar și despăgubiri pentru lungirea proceselor. Fiecare caz ar putea costa statul român 100.000 de euro", a precizat avocatul.

Chiriașii se vor îmbogăți peste noapte
Apoi, criteriile de determinare a prețurilor, spune Ionel Hașotti, nu sunt corecte. Chiriașii au cumpărat casele la preț de nimic, la valoarea de 20 - 25 milioane de lei, și în rate pe deasupra. Acum, vor primi contravaloarea imobilului la prețul pieței.
Legea prevede că persoanele care au primit despăgubiri în baza Legii 112 pot solicita restituirea în natură numai dacă imobilul nu a fost vândut până la data intrării în vigoare a noii legi, și numai după returnarea sumei reprezentând despăgubirea primită, actualizată conform cu indicele de inflație.
În cazul în care imobilul a fost vândut în baza legii 112, proprietarul inițial are dreptul numai la măsuri reparatorii, prin echivalent, pentru valoarea de piață corespunzătoare stabilită potrivit standardelor internaționale de evaluare.
De asemenea, dacă respectivele persoane au primit despăgubiri în baza Legii 112, ele au dreptul la diferența dintre valoarea încasată, actualizată cu indicele de inflație, și valoarea corespunzătoare de piață a imobilului.

În Constanța nu mai sunt locuințe sociale
Chiriașii care au cumpărat imobile în baza legii 112 și ale căror contracte de vânzare-cumpărare au fost desființate prin hotărâri judecătorești definitive și irevocabile au dreptul la asigurarea cu prioritate a unei locuințe de către consiliile locale sau de către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Locuinței, se arată, mai departe, în textul de lege.
Din păcate, cel puțin în Constanța, chiriașii să-și pună pofta în cui. Conform declarațiilor Mădălinei Moțățăianu, directorul Direcției Administrare Imobile din cadrul Regiei Autonome de Exploatare a Domeniului Public și Privat, în Constanța nu mai există locuințe sociale, iar pe lista de așteptare s-au înscris aproximativ 5.000 de persoane. Cei mai mulți au fost evacuați. Lista este întregită de chiriași și de tineri.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7397 secunde