Cei trei "M" pentru Primăria Constanța

2167

Articole de la același autor

Deși nici nu se cunoaște cu exactitate data la care vor avea loc alegerile locale, la Constanța s-a dat deja startul în campania electorală pentru primărie. Pasul premergător a fost lansarea, oficială sau mai puțin protocolară, a doritorilor…
Până în prezent, constănțenii ar avea de ales între Radu Mazăre, actualul edil, de la PSD, Laurențiu Mironescu, desemnat de PD-L Constanța, și liberalul Victor Manea, în prezent consilier județean, desemnat de PNL să câștige primăria tomitană.

Radu Mazăre s-a născut la 5 iulie 1968, la București, este necăsătorit, tatăl unui băiețel. Potrivit informațiilor de pe pagina web a Primăriei Constanța, Mazăre a terminat Liceul nr. 4, secția Matematică-Fizică din capitală, iar în 1991 a absolvit Institutul de Marină Civilă Constanța, specializarea Electromecanică.
Inginerul electronist Mazăre Radu Ștefan se laudă cu participarea "activă, cu arma în mână, la Revoluția din 1989".
Începând cu 1990, actualul edil a desfășurat activități în mass-media constănțene.
Actualul social - democrat a fost inițial membru al PD, pe listele căruia a și intrat în Parlamentul României în noiembrie 1996. În 1997, Mazăre a demisionat din PD. În 2000, a câștigat primăria Constanța ca independent, iar în apropierea alegerilor din 2004, Mazăre s-a înscris în PSD, pe listele social-democraților fiind ales pentru a doua oară în funcția de primar.
Odată cu intrarea în rândurile social-democraților, Mazăre a fost desemnat și președinte al organizației județene a PSD, funcție pe care o deține și astăzi.
Declarația de avere a edilului constănțean nu este însă tocmai o dovadă de transparență, având în vedere că nu mai este actualizată din decembrie 2006. Deși numelui lui se asociază cu numeroase imobile și afaceri, potrivit declarației de avere din 2006, Mazăre deține 1/8 dintr-un apartament din București, bun dobândit prin moștenire. Mai avea la acea dată două șalupe cu motor și un autoturism Chrysler.
Dar Mazăre, după cum știm, locuiește în Constanța și, spune el că ar sălășlui în câțiva metri pătrați, într-o cameră din debarcaderul de pe malul Lacului Siutghiol. Atât i-au dat… "ăia". În paranteză fie spus, chiar insistă să îl credem că cică el nu minte "niciodată".
Nici de bani nu ducea lipsă, el declarând în 2006 patru conturi în care avea 8.671 de euro, 9005 dolari, 698 lei, la care se adaugă disponibilități cash de 255.000 de euro. Era acționar sau asociat la nu mai puțin de opt societăți comerciale. La finele lui 2006, Mazăre avea venituri din indemnizația de primar, dar și din dividende și vânzări de acțiuni.
De reținut este și un împrumut în nume personal de 600.000 de euro acordat de primar, potrivit declarației de avere depusă în 2006, lui Ioanis Poulos Skantzikas.

Născut la data de 24 martie 1968, Laurențiu Mironescu este căsătorit și are o fetiță. A absolvit Liceul "Mircea cel Bătrân" din Constanța, în 1991 - Institutul de Marină Civilă, după care a urmat o specializare la Universitatea Anvers din Belgia și o alta la Colegiul Național de Apărare din București. A urmat apoi o serie de cursuri și specializări în țară și în străinătate. Mironescu a fost ofițer de punte, comandant de cursă lungă, director la CNAPMC, director coordonare programe Centrul de Pregătire Profesională al Marinei Civile Constanța, lector invitat la Academia Navală Constanța.
Pe linie politică, Mironescu a intrat în PD în 2003, a trecut și prin funcția de consilier local, după care a ajuns în Parlamentul României. Este la primul mandat de deputat.
Din punct de vedere al disponibilităților financiare, Mironescu este coproprietar al unui apartament de 44,70 mp în Constanța, la un altul de 46,46 mp în București și la o casă de 121,08 mp în municipiul Constanța, în care și locuiește. Mai deține, integral, și o casă de vacanță de 221,57 mp la Eforie Sud, pe care parlamentarul a dobândit-o prin donație.
Potrivit declarației de avere depuse de Mironescu la începutul anului 2007, deputatul avea și depozite bancare însumând 11.200 de euro și 70.000 lei, precum și conturi curente de 7.000 lei, respectiv de 700 dolari. Mironescu avea și două împrumuturi acordate în nume personal, unei societăți comerciale dar și unor persoane fizice, în sume de 45.000 lei, respectiv 27.000 dolari. Încă din 2005, democratul figura și cu datorii în valoare de 50.000 de euro către familia Idu Corneliu și Ștefania.
Veniturile deputatului Mironescu proveneau în 2007 din indemnizația de parlamentar, salariul soției, dar și din închirierea apartamentului din București. La acestea se adaugă diurnele de la Parlament, dar și dividendele.

Liberalul Victor Manea este născut la 1 septembrie 1967, în Constanța, este căsătorit și nu are copii. Este de profesie jurist, a fost timp de trei ani director la Luk Oil, alți cinci ani șef de cabinet al parlamentarului Puiu Hașotti, iar în prezent este director la o firmă de publicitate. Din 1990 este membru PNL, în perioada 1990-1999, ocupând funcția de președinte al Tineretului Național Liberal-Organizația Județeană Constanța, iar din 1993 până în 2002, Manea a fost vicepreședintele al tineretului liberal la nivel național. Din 2004, Victor Manea este consilier județean.
Singura declarație de avere depusă de Victor Manea datează din mai 2004, iar potrivit acesteia, consilierul deține numai un apartament de 79,60 mp în Constanța. Manea ne-a confirmat zilele trecute că a rămas cu aceleași imobil, singura modificare din declarație intervenind la capitolul datorii, el având un credit la o bancă.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.5425 secunde