Cel mai bun balerin și-a dat demisia de la Teatrul "Oleg Danovski"

1534
Horațiu Cherecheș, primul solist al Teatrului Național de Operă și Balet "Oleg Danovski", și-a dat demisia, refuzând să ne spună încotro se va îndrepta după încheierea preavizului.
În schimb, balerinul ne-a descris în amănunt motivele pentru care a luat o hotărâre atât de drastică. Banii sunt foarte puțini, spre deosebire de salariile balerinilor de la, spre exemplu, Opera Română din București. De ani de zile li se promit măriri salariale, dar balerinii din Constanța nu s-au ales cu nimic. Colaborările cu alte teatre, care i-ar aduce și bani mai mulți, și experiențe profesionale îi sunt, practic, interzise, de vreme ce sunt programate spectacole în fiecare week-end, iar Horațiu este distribuit în majoritatea lor.
Volumul de muncă este, de asemenea, foarte mare. Exemplul pe care Horațiu Cherecheș ni l-a dat este planul de a revitaliza spectacolul "Peer Gynt", ceea ce presupune multe repetiții, în același timp cu pregătirea spectacolelor săptămânale, care nu au fost suspendate. Nemulțumirile lui Horațiu Cherecheș par întemeiate, de vreme ce a rămas singurul prim solist, de neînlocuit în majoritatea producțiilor trupei de balet. El a mai spus că nu exclude continuarea muncii sale la teatrul constănțean, dar în regim de colaborare.
L-am contactat pe directorul Direcției de Cultură din Consiliul Județean Constanța (CJC), Cristian Zgabercea, care a aflat de la noi despre intenția lui Cherecheș de a demisiona. El recunoaște că salariile balerinilor sunt foarte mici, dar corespund grilei fixate de Ministerul Culturii, grilă ce, speră directorul, va fi modificată în curând de apariția normelor metodologice de aplicare a noii legi a teatrelor.
Zgabercea mai spune că banii în plus de care beneficiază angajații Operei Române corespund sporului de 25 la sută pentru instituțiile naționale, spor pe care ar trebui să-l primească și salariații teatrului constănțean, care și-a păstrat, în urma procesului încheiat la Iași, titulatura "național". Dacă Ministerul Culturii va aproba sporul, banii ar urma să fie plătiți nu de stat, ca în cazul altor instituții de cultură "naționale", ci tot de CJC.
"Trebuie să stau de vorbă cu el, spune Zgabercea referitor la demisia lui Horațiu Cherecheș, nu renunțăm așa ușor la un om atât de valoros. Nu cred că își va menține hotărârea aceasta, el e un băiat tânăr, mai vijelios, dar trebuie să aibă puțină răbdare. Ar fi o mare pierdere pentru teatru, este cel mai bun. Pe hârtie mai sunt prim soliști, dar în realitate el este singurul."

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.6821 secunde