China a devenit al cincilea exportator mondial de arme

312
China a devenit al cincilea exportator mondial de arme - china-1363616258.jpg
China a devenit al cincilea exportator de arme din lume, cu 5% din comerțul mondial în acest sector, surclasând astfel Marea Britanie, potrivit unui raport publicat, ieri, de Institutul Internațional de Cercetare pentru Pace (SIPRI) din Stockholm, relatează AFP.

Pentru prima dată din 1950, Marea Britanie nu mai figurează printre primele cinci locuri mondiale, potrivit acestui institut.

Exporturile chineze de armament au crescut cu 162% în perioada 2008-2012, față de precedenții cinci ani, 55% dintre ele mergând în Pakistan.

"Ascensiunea Chinei a fost determinată, în principal, de achiziții importante de arme din Pakistan", a declarat, într-un comunicat, Paul Holtom, director de cercetare la SIPRI. "Un anumit număr de contracte recente indică faptul că China a devenit un furnizor semnificativ pentru un număr în creștere de state importante", potrivit expertului citat.

Cel mai mare importator de armament chinez rămâne Pakistanul, un aliat cheie de lungă durată al Chinei în Asia de Sud, urmat de Myanmar și Bangladesh, precum și Venezuela, în America Latină.

Comerțul mondial de arme a crescut cu 17% în perioada 2008-2012, față de precedenții cinci ani, potrivit raportului, care adaugă că SUA și Rusia au rămas principalii exportatori, cu 30% și, respectiv, 26% din piață, urmate de Germania și Franța.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.562 secunde