China proiectează o nouă generație de reactoare, pe bază de toriu

265
China proiectează o nouă generație de reactoare, pe bază de toriu - chinareactoare-1358703112.jpg
Jiang Mianheng, fiul fostului lider chinez Jiang Zemin, coordonează un proiect important, cu un buget de 350 de milioane de dolari, pentru Academia de Științe din China. Acesta a recrutat deja 140 de doctoranzi pentru a se dedica energiei pe bază de toriu. Numărul cercetătorilor implicați în acest proiect va crește la 750 până în 2015.

Proiectul prevede renunțarea la reactoarele arhaice cu apă grea sub presiune, alimentate cu uraniu, ce au fost concepute inițial pentru submarinele SUA în anii ’50. În cadrul acestui proiect urmează să fie concepută noua generație de reactoare, pe bază de toriu, care produc mult mai puține deșeuri toxice și care nu pot exploda, precum reactorul de la Fukushima.

Chinezii investesc cei mai mulți bani în toriu, însă nu sunt singura țară interesată de potențialul său. De curând, Norvegia a lansat un test ce se va întinde pe patru ani, în cadrul căruia vor verifica dacă reactorul convențional din Halden poate funcționa cu toriu. Tehnologia ce stă la baza reactoarelor pe bază de sare topită nu este nouă. În anii ’60, cercetătorii de la The Oak Ridge National Laboratory din Tennessee au construit un astfel de reactor, însă reușita lor a fost ulterior abandonată de președintele american Nixon. Pentagonul avea nevoie de deșeuri din plutoniu, obținute în urma folosirii uraniului, pentru a construi bombe nucleare. Astfel, prioritățile stabilite de Războiul Rece au "îngropat" această tehnologie, scrie descoperă.ro. Datele despre toriu au rămas în arhivele americane, fiind ignorate pentru mult timp. China nu a copiat exemplul Americii.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2128 secunde