Conservatorii au câștigat alegerile din Bulgaria, dar ar putea rămâne în opoziție

71
1
Conservatorii au câștigat alegerile din Bulgaria, dar ar putea rămâne în opoziție - bulgaria-1368445757.jpg
Partidul de centru-dreapta GERB a câștigat alegerile parlamentare de duminică, din Bulgaria, dar are toate șansele să rămână în opoziție, comenta, ieri, presa de la Sofia.

Potrivit primelor rezultate oficiale comunicate ieri, după numărarea a 69% din voturi, partidul fostului premier Boiko Borisov a obținut 31,4% din voturi. Partidul Socialist Bulgar (BSP) s-a clasat pe poziția a doua, cu 27,4% din voturi, urmat de Mișcarea pentru Drepturi și Libertăți (DPS, a minorității turce) - 9,2% și Partidul naționalist Ataka, cu 7,6%.

GERB a câștigat alegerile, dar este în izolare și i-ar fi foarte greu să formeze un guvern, scrie Standart. De aceeași părere este și analistul Marcela Abrașeva, care afirmă, pentru "24 Ceasa", că după tensiunea din campania electorală, este greu de crezut că vreuna dintre celelalte trei partide ar intra într-o alianță cu GERB. Mai probabil este ca BSP și DPS să formeze un guvern.

Ziarul Monitor, al cărui proprietar este parlamentarul din DPS, Delian Peevski, titrează "BSP și DPS, cu majoritate parla-mentară - GERB în opoziție, nici Ataka nu dorește să intre într-o coaliție cu acesta".

"Alegerile s-au terminat, criza continuă", titrează Sega. GERB este cea mai mare forță politică, dar nu poate guverna, comentează ziarul. În noaptea de după alegeri, BSP, DPS și Ataka au anunțat că în mod categoric nu vor intra într-o alianță cu GERB, cele trei partide lăsând să se înțeleagă că sunt dispuse să discute una cu cealaltă despre formarea unui guvern. Reprezentanții GERB au declarat de asemenea că pot discuta cu DPS și Ataka, dar nu și cu socialiștii pentru formarea unei majorități guvernamentale.

"Ne vom asuma răspunderea pentru formarea unui guvern", a spus liderul socialiștilor, Serghei Stanișev. În primele ore ale zilei de ieri, Stanișev a îndemnat GERB să renunțe la mandatul pentru formarea unui guvern care, potrivit Constituției, ar trebui înmânat de președintele Rosen Plevneliev celui mai mare partid. În opinia lui Stanișev, prin gestul de renunțare din partea GERB, se va economisi timp. Conform Constituției Bulgariei, în cazul în care cel mai mare partid nu reușește să formeze un guvern, mandatul este înmânat celui de-al doilea. După trei încercări eșuate, trebuie organizate alegeri anticipate.

Liutvi Mestan, liderul partidului etnicilor turci, a declarat că exclude orice formă de colaborare cu GERB. În opinia sa, noul guvern ar trebui să fie de experți și să reprezinte și interesele bulgarilor care au votat cu partide ce nu au intrat în parlament.

Liderul partidului Ataka, Volen Siderov, a declarat la rândul său că formațiunea sa este dispusă la negocieri. "Suntem dispuși la negocieri. Dacă cineva este decis să facă cele necesare pentru Bulgaria, va primi sprijinul nostru", a afirmat Siderov. El a precizat însă că nu va face alianță cu GERB. 

Comentează știrea

christian louboutin miami
28 februarie 2014
christian louboutin miami

authentic christian louboutin sale Stiri Actual : Conservatorii au câștigat alegerile din Bulgaria, dar ar putea rămâne în opoziție | Ziarul Cuget Liber de Constanta Online christian louboutin miami http://testmail.vervanhuis.com/images/christian-louboutin-summerissima.asp

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6055 secunde