Scandal uriaș pe tema ascultărilor telefonice ilegale în Bulgaria

160
Scandal uriaș pe tema ascultărilor telefonice ilegale în Bulgaria - tel-1367331160.jpg
Guvernul bulgar și Parchetul din Sofia au îndemnat ieri la calm în scandalul ascultărilor ilegale ce i-au au vizat pe unii oficiali politici și oameni de afaceri, o temă omniprezentă în campania electorală pentru alegerile legislative de la 12 mai, relatează AFP.


"Democrația bulgară este bolnavă. Forțele politice au tendința să provoace scandaluri", a apreciat premierul interimar Marin Raikov, regretând absența unor "proiecte pentru a ieși din criză", în cursul unei conferințe de presă la care a participat și procurorul general Sotir Țațarov.


În opinia lui Marin Raikov, manifestațiile de masă, care s-au desfășurat în această iarnă și care au antrenat, la 20 februarie, demisia Guvernului conservator al lui Boiko Borisov, ar putea să apară din nou.


"Oamenii, ieșiți pe străzi, au plecat, dar ei nu au iertat, nici nu au uitat. Ei nu au făcut decât să dea o șansă clasei politice. Ei așteaptă soluții, nu scandaluri", a explicat el.


La 23 aprilie, patru oficiali din cadrul Ministerului de Interne, suspectați că, începând din 2009, au pus sub ascultare, în mod ilegal, personalități politice și oameni de afaceri, au fost inculpați de Parchetul din Sofia. Acesta a reacționat la un raport anonim transmis de către președintele Partidului Socialist Bulgar (PSB), Serghei Stanișev, scrie realitatea.net.


Procurorul Sofiei a demisionat la 26 aprilie, după difuzarea unei înregistrări compromițătoare despre o recentă întâlnire la domiciliul fostului premier Boiko Borisov. El îi oferea sfaturi fostului ministru al Agriculturii Miroslav Naidenov, acuzat de corupție și abuz de putere, pentru a-l ajuta să scape.


Sotir Țațarov a anunțat marți că parchetul va trimite recomandările sale penru adoptarea unei noi legi privind ascultările telefonice. Boiko Borisov va fi interogat, a precizat el, fără să ofere detalii despre anchetele judiciare în curs.


Scandalul, aflat în centrul campaniei electorale, a contribuit la creșterea părții alegătorilor nehotărâți, potrivit institutelor de sondaje, care dau partidul conservator GERB în fața socialiștilor. Conform institutului NCIOM, nehotărâții reprezintă 22% din alegători, la sfârșitul lui aprilie, în timp ce erau doar 15% înainte de alegerile legislative din 2009, completează sursa citată.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3285 secunde