Coreea de Nord amenință Japonia cu represalii nucleare

214
Coreea de Nord amenință Japonia cu represalii nucleare - coreea-1365773551.jpg
Coreea de Nord a amenințat, vineri, Japonia cu represalii nucleare, potrivit agenției nord-coreene de știri (KCNA), citată de France Presse. Represaliile ar urma să aibă loc în cazul în care Japonia s-ar implica în vreun felîntr-un conflict ce ar izbucni în Peninsula Coreea.

Considerând "provocatoare" declarațiile făcute de Tokyo cu privire la interceptarea unei rachete care ar fi lansată de Phenian, agenția nord-coreeană KCNA a avertizat că un astfel de gest ar risca să arunce Japonia "în flăcările nucleare".

"Japonia este permanent în vizorul armatei noastre revoluționare, iar dacă Japonia va face cel mai mic gest, scânteia războiului va atinge în primul rând Japonia", a subliniat KCNA, într-un editorial.

Anterior, ministrul nipon al Apărării, Itsunori Onodera, a autorizat în mod formal Forțele de autoapărare (numele oficial al armatei japoneze) să distrugă orice rachetă nord-coreeană care ar amenința teritoriul nipon.

Rachete Patriot au fost instalate în centrul orașului Tokyo și în jurul capitalei, iar distrugătoare echipate cu sistemul radar Aegis și mijloace de interceptare au fost desfășurate în Marea Japoniei. De asemenea, Japonia a anunțat, vineri, că va desfășura rachete Patriot pe insula meridională Okinawa pe bază permanentă, în scopul consolidării sistemului său antirachetă. 

v v v

Japonia s-a declarat, vineri, gata să răspundă la orice fel de scenariu după noile amenințări proferate de Coreea de Nord la adresa arhipelagului nipon, desemnat drept prima țintă a unui eventual atac nuclear, relatează AFP.

"Suntem conștienți de afirmațiile făcute de Coreea de Nord prin intermediul mass-media și al altor canale. Nu putem să le comentăm, însă putem spune că vom lua toate măsurile posibile pentru a răspunde la orice fel de scenariu", a declarat, pentru agenția franceză de presă, un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării japonez.

v v v

"Retorica folosită de Coreea de Nord este inacceptabilă", a declarat, vineri, la Seul, secretarul de stat american John Kerry, după întâlni-rea cu omologul său sud-coreean Yun Byung-se, transmit agențiile internaționale de presă.

Kerry a spus că liderul nord-coreean Kim Jong-un trebuie să înțeleagă efectele unui eventual conflict și a insistat că acesta ar face o greșeală imensă dacă ar decide lansarea unei rachete.

"Kim Jong-un trebuie să înțeleagă, așa cum cred că face, care ar fi urmarea unui conflict. Speranța noastră este că putem reveni la masa negocierilor", a precizat secretarul american de stat. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3968 secunde