Coreea de Nord provoacă marile forțe militare ale lumii

1258
Coreea de Nord provoacă marile forțe militare ale lumii - coreeadenord-1354462703.jpg
Coreea de Nord intenționează să testeze o rachetă cu rază lungă de acțiune în perioada 10 - 22 decembrie, anunță presa oficială de la Phenian, citată de AFP.


Într-un comunicat transmis agenției oficiale de presă, Comitetul nord-coreean pentru Tehnologie spațială anunță că va încerca să lanseze pe orbită un satelit, după depistarea erorilor comise cu ocazia lansării eșuate din aprilie.

Experți americani avertizaseră că, potrivit imaginilor filmate din satelit, regimul stalinist de la Phenian ar pregăti un test de rachetă cu rază lungă de acțiune.

Consiliul de Securitate ONU a avertizat joi Phenianul să nu efectueze un asemenea test.

Racheta din aprilie - de tip Taepodong-2, având o rază de acțiune de 6.700 de kilometri - ar fi trebuit să lanseze pe orbită un satelit de uz civil, potrivit Phenianului, dar experții occidentali susțin că a fost o nouă etapă de perfecționare a unei rachete cu focos nuclear.

Coreea de Nord încearcă de mai multe decenii să își perfecționeze tehnologia în acest domeniu. Testele sale s-au dovedit însă prea puțin concludente.

"O mare provocare"

Phenianul a efectuat în perioada 2006-2009 două teste nucleare care i-au atras sancțiuni dure din partea Consiliului de Securitate ONU.

Lansarea unei rachete de către regimul din Coreea de Nord ar fi "o mare provocare", consideră Departamentul de Stat american, citat de AFP.

"Lansarea unei rachete nord-coreene ar fi o mare provocare care ar amenința pacea și securitatea în regiune", avertizează Victoria Nuland, purtătoarea de cuvânt a Departa-mentului de Stat american. "Orice utilizare de către Coreea de Nord a tehnologiei rachetelor balistice reprezintă o încălcare a rezoluțiilor Consiliului de Securitate ONU", subliniază oficialul american.

Experți americani avertizaseră că, potrivit imaginilor filmate din satelit, regimul stalinist de la Phenian ar pregăti un test de rachetă cu rază lungă de acțiune.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4581 secunde