Cristian Diaconescu: Există o zonă în litigiu între România și Bulgaria privind frontiera de stat

668
Cristian Diaconescu: Există o zonă în litigiu între România și Bulgaria privind frontiera de stat - 5-1332315616.jpg
Ministrul Afacerilor Externe, Cristian Diaconescu, a declarat aseară, într-o emisiune la Digi 24, că "există o zonă în litigiu" între România și Bulgaria în ceea ce privește frontiera de stat, relatează Agerpres.

"Există o zonă în litigiu (cu Bulgaria - n.r.) în ceea ce privește chiar frontiera de stat, marea teritorială dintre cele două state. Este drept, este vorba de 17 km pătrați, nu de foarte mult, dar între state europene, state cât se poate de cooperante în foarte multe planuri, cu interese comune pe foarte multe domenii, nu văd de ce, foarte rapid, aceste lucruri nu pot fi rezolvate", a spus Cristian Diaconescu.

El a susținut că acest subiect există de mult timp și a subliniat că România nu a intrat "într-o etapă revendicativă".

"Cu Bulgaria, da. Așa cum am avut negocieri cu Ucraina, și cu Bulgaria sunt câteva aspecte nesoluționate pe care o să le punem în discuție - vă spun cât se poate de formal dacă vreți - cu partenerii noștri. Vreau să vă spun că nu am intrat noi, România, într-o etapă revendicativă oarecum de neînțeles. Pur și simplu sunt teme care au rămas nesoluționate de foarte mult timp, marea lor majoritate de natură politico - juridică, pe care dorim să le rezolvăm în baza raporturilor de bună vecinătate cu toate aceste state. Nu trebuie nimeni să se supere, nu trebuie nimeni să se enerveze pentru că sunt domenii de interes național pentru ambele state și care la un moment dat ar trebui totuși să fie rezolvate pentru că iată apar, să spunem, probleme de exploatare, de concesiune", a afirmat ministrul de Externe.

Diaconescu a precizat că astfel de probleme trebuie rezolvate și a arătat că vor fi purtate discuții la nivel de experți cu partea bulgară, într-un cadru care va fi agreat la nivel bilateral.

"Într-o Europă civilizată, problemele lăsate din punct de vedere juridic, mai ales când se referă la minorități, teritorii, aspecte de frontieră, nu fac onoare statelor respective și mi se pare normal să le rezolvăm", a spus ministrul, care a menționat că trebuie discutată și situația minorității române din Bulgaria.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Marţi, 20 Martie 2012
Stire din Actual : Cutremur puternic în Mexic
Pagina a fost generata in 1.8967 secunde