Video Croazieră de coșmar: Trei morți și 40 răniți în urma naufragiului unei nave italiene. 70 de români se aflau la bord / Galerie foto, video

863
Bilanțul provizoriu al accidentului în care o nava de croazieră a eșuat în largul insulei italiene Giglio este de trei morți și circa 40 de răniți. Potrivit informațiilor de la compania Costa Crociere, douăzeci de turiști români se aflau la bordul navei. MAE precizează că, din informațiile obținute până în prezent, printre persoanele decedate în urma naufragiului navei de croazieră Costa Concordia nu se află cetățeni români, ministerul menționând totodată că aproximativ 50 de cetățeni români făceau parte din personalul de bord și servicii al navei.
Potrivit unui comunicat al MAE, Ambasada României la Roma și Consulatul General al României la Bologna au luat legătura cu autoritățile italiene, respectiv cu Protecția Civilă a Provinciei din Grosetto, care gestionează operațiunile de salvare a pasagerilor de pe nava de croazieră Costa Concordia naufragiată în Marea Mediterană, pentru a se informa dacă printre persoanele aflate la bordul navei sunt și cetățeni români și care este situația acestora.Conform declarațiilor Prefectului din Grossetto, la ora 11.00 (ora locală), au fost confirmate 3 persoane decedate și 14 răniți.
Ministerul precizează că, având în vedere amploarea operațiunii de salvare, nu a putut fi furnizată o situație centralizată pe naționalități a pasagerilor salvați și a personalului de la bord.

Potrivit MAE, o parte dintre cetățenii români salvați de navele care au intervenit la locul incidentului au fost transferați, împreună cu alți pasageri, la bordul unui feribot, care se află în drum spre portul Livorno.

Conform companiei, la bordul navei de croazieră Costa Concordia se aflau în total 4.229 de persoane, dintre care 3.216 pasageri.
Compania italiană a prezentat doar naționalitățile pasagerilor navei, urmând să fie anunțate și cele ale membrilor echipajului. La bordul navei se aflau 1.013 membri ai echipajului.

Cel puțin trei persoane s-au înecat în momentul în care nava de croazieră se înclinase vineri seara, în apropierea insulei Giglio (centrul Italiei).

Mulți pasageri au căzut în apă pentru că au intrat în panică în timpul operațiunilor de salvare, în condițiile în care temperatura apei mării este foarte scăzută și hipotermia se instalează rapid.

Nava de croazieră s-a înclinat pe o parte și practic a atins fundul mării fără a se scufunda însă în totalitate în condițiile adâncimii mici a apei, de doar câteva zeci de metri.
Costa Concordia, care efectua o croazieră pe Mediterana, a naufragiat vineri seara pe un banc de nisip în apropiere de Insula Giglio, la sud de Toscana, având la bord 4.230 de persoane, între care numeroși străini.

Luciano Castro, un martor, a declarat pentru agenția Ansa că spre ora locală 21.30 (22.30, ora României), pasagerii "tocmai luau cina, când lumina s-a stins, s-a auzit o izbitură, iar apoi un zgomot puternic, după care tacâmurile au căzut pe jos".

Potrivit acestui martor, o femeie însărcinată a început să țipe, iar copiii să plângă. Când a revenit lumina, comandantul a anunțat o pană la generatorul elecric și a promis o reparație rapidă.

Însă pasagerii și-au dat seama că nava se înclină pe o parte, după care echipajul a invitat toată lumea să își pună vestele de salvare și să iasă pe punte, în sectorul șalupelor.

Ulterior s-a dat ordinul ca nava să fie părăsită, marcat cu șapte sunete de clopot scurte și unul lung, potrivit martorului.

Un alt pasager, Mara Parmegiani, o jurnalistă, a descris "scene demne de Titanic", în care a avut loc o busculadă între persoanele evacuate, țipete și plânsete.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.007 secunde