Documente secrete despre Ceaușescu și Yasser Arafat

536
Documente secrete despre Ceaușescu și Yasser Arafat - yasserarafat-1354111033.jpg
Nicolae Ceaușescu a jucat, în anul 1977, rolul de intermediar în negocierile de pace dintre Israel și Egipt, promovând și intensificarea contactelor cu fostul lider palestinian Yasser Arafat, precum și recunoașterea Palestinei, confirmă documente israeliene declasificate marți, scrie ziarul Haaretz.


Arhivele de Stat din Israel au dezvăluit în total aproximativ 40 de documente referitoare la aceste evenimente.

Premierul israelian Menachem Begin, care a condus Executivul statului evreu în perioada iunie 1977 - octombrie 1983, efectuase o vizită în România - singurul stat comunist care menținea la acea vreme relațiile diplomatice - în august 1977. Israelul încerca, la acea vreme, să mențină contactele diplomatice cu Egiptul prin intermediul României, care avea relații bune cu lumea arabă.

În cursul unei întrevederi private cu Ceaușescu, Menachem Begin a fost informat că Anwar Sadat acceptase organizarea unei reuniuni directe între reprezentanții Israelului și Egiptului. "Am profitat de oportunitatea unei conversații personale cu Nicolae Ceaușescu; președintele s-a oprit din discuția care dura de două ore și a mers cu mine în grădină, doar cu un interpret", le spunea Begin miniștrilor israelieni.

În plus, față de relațiile cu Egiptul, Ceaușescu a propus ca Israelul să recunoască Organizația pentru Eliberarea Palestinei (OEP) și să negocieze cu aceasta. "Ceaușescu mi-a spus că ar trebui să recunoaștem OEP, ar trebui să purtăm negocieri cu Yasser Arafat; Arafat este un om bun, Ceaușescu a vorbit cu el și există oameni care sunt mult mai răi în OEP, Arafat este pregătit să recunoască statul Israel", le explica premierul Begin miniștrilor israelieni.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4149 secunde