Concurs Dreapta lui Sarkozi, înfrântă în primul tur al alegerilor regionale din Franța

294
Dreapta lui Sarkozi, înfrântă în primul tur al alegerilor regionale din Franța - 41149a57c74fef4eddaf784b70e023fd.jpg

Articole recomandate

Partidul prezidențial francez, Uniunea pentru o Mișcare Populară (UMP), a pierdut primul tur al alegerilor regionale desfășurate duminică, totalizând cu 3,3% mai puțin decât Partidul Socialist (PS), potrivit rezultatelor definitive, interpretate aproape la unison de presă ca un "vot sancțiune" la adresa puterii.
Cifrele oficiale date publicității de Ministerul de Interne indică un raport de forțe net favorabil blocului stângii, cu 53,46% din sufragii, față de cele 38,93 ale blocului de dreapta.
În cele 22 de regiuni metropolitane (fără departamentele de peste mări), PS devansează UMP și aliații acestuia cu 3,3 procente (29,48% la 26,18%), situându-se în frunte în 13 regiuni.
Cu toate acestea, victoria pe toată linia, vizată de liderul socialist Martine Aubry, rămâne nesigură, situația fiind strânsă în Alsacia și Corsica, singurele regiuni controlate în prezent de dreapta. Socialiștii au început deja negocieri în vederea turului secund cu Europe Ecologie (EE), care s-a impus ca a treia forță politică, cu 12,47%.
Cotidianul de dreapta Le Figaro apreciază că UMP al lui Nicolas Sarkozy are la dispoziție "câteva zile pentru a evita dezastrul", încercând să aducă la vot o parte a celor 53,65 % dintre francezii absenteiști în primul tur.
Frontul național, de extremă dreapta, a obținut 11,74 din sufragii și rămâne "o forță națională", după cum a avertizat Jean-Marie Le Pen.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.022 secunde