Moisoiu trage piciorul

După ședința de consiliu de ieri, Narciz Amza și Mădălina Popa ar putea fi excluse din PD-L

1543
Situație cel puțin bizară în noul Consiliu Local Municipal Constanța. Dănuț Moisoiu,
de curând exclus din partid, a fost validat în funcția de consilier local pe listele
PD-L. El a fost susținut de social-democrați, dar, surprinzător, și de două foste colege de partid. Narciz Amza și Mădălina Popa au votat însă împotriva validării lui Ion Popescu și lui Cătălin Filișan, colegi din PD-L. În urma voturilor lor, cele două riscă să rămână independente.

Din cinci consilieri locali, PD-L poate considera în prezent că
nu are niciunul. În ședința de constituire a consiliului local municipal de ieri, Dănuț Moisoiu, proaspăt exclus din PD-L, a fost validat în funcția de consilier local din partea acestui partid. La validarea lui au contribuit consilierii social-democrați, dar și două membre PD-L, cu carnet în prezent, Narciz Amza și Mădălina Popa.
Deși la dosarul lui Moisoiu se găsea, după cum a declarat ulterior avocatul Ion Popescu, o adresă prin care se făcea cunoscut faptul că Moisoiu a fost exclus din partid, aceasta nu a fost luată în considerare de membrii comisiei de validare, pe motiv că fostul pedelist nu a epuizat toate căile de atac împotriva deciziei de excludere. Cu alte cuvinte, mărinimoșii consilieri au decis să îi dea lui Moisoiu un răgaz pentru a ataca decizia de excludere a sa. Mai mult, însuși Moisoiu declara ieri că, "statutar" el încă este membru PD-L.
Disputa părea că poate fi soluționată în momentul în care avocatul Ion Popescu a prezentat audienței o adresă semnată de președintele partidului, Emil Boc, prin care se confirma excluderea lui Moisoiu din partid. Nici acest document nu a contat în opinia majorității social-democrate, după cum nu a fost luată în calcul nici decizia de la Comisia de Statut, Etica și Litigii din cadrul partidului, prin care se anunța respingerea contestației depuse de Dănuț Moisoiu referitoare la excluderea lui din partid, cu alte cuvinte o reconfirmare a pierderii statutului său de membru de partid.

Popescu și Filișan, invalidați
Surprizele s-au ținut lanț la ședința de ieri și ele au fost legate tot de soarta PD-L-ului în noul consiliu local. După mai bine de o oră de analiză a dosarelor consilierilor locali, membrii comisiei de validare au propus invalidarea avocatului Ion Popescu, pe motiv că la dosarul acestuia nu se găsea certificatul constatator de la Biroul Electoral Municipal care atestă că a fost ales consilier local. Nici avocatul Cătălin Filișan nu a fost validat în funcția de consilier local, tot dintr-un "viciu de procedură", cum a apreciat edilul Radu Mazăre. În cazul lui Filișan, membrii comisiei au invocat faptul că partidul nu a depus o adresă prin care să se menționeze că în urma retragerii de pe liste a lui Dorel Onaca, cel care ar trebui să intre în consiliu este Filișan.
Invocarea legii de către cei doi avocați a picat în fața ironiilor și sfidării susținătorilor lui Moisoiu, Popescu și Filișan retrăgându-se ulterior și preferând să aștepte o nouă ședință în care să cer-șească din nou validarea, un drept care, de altfel, li se cuvine legal.

Trădare, trădare…
La eșecul de moment al celor doi pedeliști au contribuit, surprinzător, și două colege de partid care au trădat mai mult o apropiere de fostul lor coleg, Moisoiu, decât alinierea la disciplina de partid. Narciz Amza și Mădălina Popa au votat, fără rezerve, pentru validarea lui Dănuț Moisoiu și împotriva (sau s-a abținut, în cazul Mădălinei Popa) validării lui Popescu și Filișan. Un vot, așadar, mai degrabă de răzbunare al celor două care nu au fost de acord, încă de la început, cu excluderea lui Moisoiu din partid, alegând astfel să își spele rufele în public și să contribuie deschis la denigrarea partidului care le-a propus pe liste în fața adversarilor politici.
De remarcat că Popescu însuși i-a arătat colegei sale, Narciz Amza, documentele de la centru care reconfirmau excluderea lui Moisoiu din partid, avocatul subliniindu-i chiar că i le-a arătat ca să știe cum să voteze și să nu spună că nu a știut.
În zadar, însă, căci dragostea față de Moisoiu, declarată și la un post de radio local, a fost mult mai puternică, iar Amza l-a ignorat practic pe liderul interimar de la municipiu.

Succes trecător
Avocatul Ion Popescu a rezumat situația de ieri ca un succes trecător al celor două colege ale sale. "Este evident că cei trei consilieri nu au câtuși de puțin culoarea portocalie", a mai adăugat Popescu. Liderul de la municipiu a ținut să menționeze și faptul că cele două au ajuns pe liste "dând din coate" și fără să muncească, iar în ceea ce o privește pe Narciz Amza, convenția între ea și partid era să se retragă în urma alegerilor și să lase locul altcuiva. Rolul ei pe liste fusese acela de a aduce voturi partidului, lucru pe care, potrivit lui Popescu, aceasta nu l-a făcut. Popescu a mai dezvăluit că aspirațiile lui Narciz Amza vizau un mandat de parlamentar.

"Curățenie generală" în PD-L
Voturile celor două democrate, Narciz Amza și Mădălina Popa, se pare că nu vor rămâne fără urmări. Într-o conferință de presă organizată ieri, la scurt timp după ședința cu scântei, președintele interimar al PD-L Constanța, senatorul Dorel Constantin Onaca, a dat de înțeles că este foarte posibil ca cele două susținătoare să îl urmeze pe Moisoiu. "Abuzurile consilierilor PSD erau de așteptat, dar faptul că ele au fost susținute de colegi și foști colegi de-ai noștri este un lucru grav, de neiertat și vom proceda în consecință", a declarat Onaca.
Liderul de la județ a mai adăugat că se va trece la o "curățenie generală" în partid. În plus, el a catalogat gestul celor două ca o confirmare a "apropierii lor de PSD și de Dănuț Moisoiu", lucru care nu va fi tolerat în partid. Tot potrivit lui Onaca, Biroul Permanent Județean se va întruni vineri pentru a lua "măsurile statutare" împotriva celor două membre. Una dintre măsurile prevăzute de statut ar fi cea a excluderii din rândurile formațiunii politice ceea ce va duce, așa cum a menționat și Onaca și la pierderea calității de consilieri locali.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.6089 secunde