Emisiile de Cesiu 137 de la Fukushima sunt de 168 de ori mai mari decât cele de la Hiroshima

549
Emisiile de Cesiu 137 de la Fukushima sunt de 168 de ori mai mari decât cele de la Hiroshima - fukushima-1314285212.jpg

Potrivit Tokyo Shimbun, care a declarat că se bazează pe estimările Guvernului, reactoarele avariate de un tsunami gigantic au degajat până la 15.000 de terabecquerel de Cesiu 137 de-a lungul lunilor. În august 1945, bomba atomică lansată de armata americană deasupra orașului Hiroshima (sud-vest) a eliberat instataneu în atmosferă 89 de terabecquerel din acest izotop, a cărui perioadă de înjumătățire este de 30 de ani, a adăugat cotidianul.
Cantitatea de Cesiu radioactiv degajată începând cu 11 martie de centrala nucleară accidentată de la Fukushima (nord-estul Japoniei) este de 168 de ori mai mare decât cea dispersată într-o secundă de bomba atomică de la Hiroshima, a afirmat joi un cotidian nipon.
Potrivit Tokyo Shimbun, care a declarat că se bazează pe estimările Guvernului, reactoarele avariate de un tsunami gigantic au degajat până la 15.000 de terabecquerel de Cesiu 137 de-a lungul lunilor.
În august 1945, bomba atomică lansată de armata americană deasupra orașului Hiroshima (sud-vest) a eliberat instataneu în atmosferă 89 de terabecquerel din acest izotop, a cărui perioadă de înjumătățire este de 30 de ani, a adăugat cotidianul.
"În teorie, cantitatea de Cesiu 137 emisă de centrala de la Fukushima este deci de 168,5 de ori mai mare decât cea a bombei americane", a subliniat el, afirmând că această estimare a fost calculată de Guvern la cererea unei comisii a Parlamentului.
Dar aici se oprește comparația, deoarece bomba A provocat 140.000 de victime, ucise imediat de căldura sau suflul exploziei, sau în lunile următoare, din cauza efectului radiațiilor, în timp ce accidentul de la Fukushima nu a cauzat niciun deces.
Guvernul consideră astfel drept "nerezonabilă" comparația contaminării radioactive a unei centrale nucleare cu cea a unei arme atomice destinate să ucidă.
Acceași comparație arată că explozia reactorului de la Cernobîl, din Ucraina, în 1986 a dispersat în mediu de 900 de ori mai mult Cesiu 137 decât bomba de la Hiroshima, dacă luăm în considerație evaluările Institutului francez de radioprotecție și siguranță nucleară (IRSN).
După izbucnirea crizei nucleare de la Fukushima Daiichi, cea mai gravă după cea de la Cernobîl, autoritățile japoneze au decretat o zonă de evacuare obligatorie pe o rază de 20 de kilometri în jurul centralei.
Peste 85.000 de persoane locuiesc de peste cinci luni în centre de primire sau locuințe prefabricate, fără nicio certitudine de a se putea întoarce la un moment dat în locuințele lor.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3263 secunde