Situația de la Fukushima, la fel de gravă ca accidentul de la Cernobîl

800
Situația de la Fukushima, la fel de gravă ca accidentul de la Cernobîl - 4d403ade1ae924d5ab70d7b1339f7726.jpg
Agenția japoneză pentru Siguranță Nucleară a ridicat, ieri, la nivelul maxim accidentul nuclear de la centrala Fukushima, de 7 pe scara evenimentelor nucleare și radiologice (INES), plasându-l la același nivel de gravitate cu cel de la Cernobîl.
Agenția a precizat însă că nivelul emisiilor radioactive înregistrat de la începutul accidentului nuclear de la Fukushima este de 10 la sută din cel măsurat în 1986, după catastrofa nucleară de la centrala situată în Ucraina.
Măsurătorile disponibile privind radioactivitatea de la centrala Fukushima Daiichi (nord-estul Japoniei) "arată niveluri echivalente nivelului 7", a declarat un reprezentant al Agenției.
El a subliniat că această decizie a fost luată "pe baza măsurătorilor (nivelului) de iod și cesiu din atmosferă". "Vom continua să monitorizăm situația. Este un nivel provizoriu", a precizat el, adăugând că decizia definitivă de a clasa acest accident la nivelul 7 va fi luată ulterior, de un comitet de experți internaționali.
"Doar catastrofa de la Cernobîl a fost clasată, până în prezent, la acest nivel maxim al scalei internaționale INES, ceea ce înseamnă că s-a produs «o emisie majoră de materii radioactive», cu «efecte considerabile asupra sănătății și mediului»".
Agenția japoneză a precizat, totuși, că emisiile radioactive măsurate până în prezent în centrala Fukushima Daiichi nu reprezintă decât "aproximativ 10 la sută din cele emise la Cernobîl", în 1986.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3556 secunde