Europa, în stare de alertă

423
Europa, în stare de alertă - extremism-1311608828.jpg
Poliția din Europa este în stare de alertă împotriva extremismului de dreapta, în urma atacurilor soldate cu 93 de morți în Norvegia, comise vineri de un norvegian de 32 de ani care promova eliminarea musulmanilor, relatează Mediafax.

Anders Behring Breivik, care a recunoscut atentatul de la sediul Guvernului din Oslo și atacul armat împotriva tinerilor laburiști de pe insula Utoeya, riscă maximum 21 de ani de închisoare, dacă va fi găsit vinovat. Potrivit poliției, Breivik a afirmat că a plănuit atacurile și a acționat singur, dar anchetatorii continuă să caute dovezi privind apartenența sa la o eventuală rețea mai amplă.

"Ar putea avea legături cu per-soane cu viziuni similare, dar se pare că acționa complet singur", a declarat Tore Bjorgo, profesor și expert în extremismul de dreapta la Universitatea norvegiană de Poliție. "Pare să fie aderent la doctrina rezistenței fără lider, iar acest lucru face lucrurile de genul acesta foarte greu de detectat", a adăugat el.

Autoritățile de poliție din toată Europa au sporit monitorizarea unor potențiale amenințări ale extremei-drepte, iar organizațiile musulmane din Marea Britanie au ridicat nivelul de securitate de teama unor activități antiislamice. Organizația europeană de poliție Europol a creat o celulă de criză care investighează amenințările non-islamiste din țările scandinave.

În manifestul său publicat pe Internet înaintea atacurilor, Breivik a scris că "musulmanii trebuie considerați animale sălbatice". Totuși, într-o aparentă explicație pentru atacarea Guvernului de centru-stânga, el a adăugat: "Nu acuzați animalele sălbatice, ci mai degrabă trădătorii... multicultu-raliști care au permis acestor animale să intre pe teritoriile noastre".

Bjorgo a apreciat că atacatorul ar fi sperat să inspire și alți extremiști să-i urmeze exemplul. "S-ar putea întâmpla, dar șocul crimelor ar putea de asemenea să saboteze într-un fel aceste mișcări", a adăugat el.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.343 secunde