Fostul premier croat Ivo Sanader a fost încarcerat

223
Fostul premier croat Ivo Sanader a fost încarcerat - fostulpremier-1554501982.jpg

Articole recomandate

Fostul prim-ministru croat Ivo Sanader a fost arestat și încarcerat, după ce Curtea Supremă a agravat pedeapsa sa de patru ani și jumătate la șase ani de închisoare într-o afacere de corupție pentru care este acuzat, a anunțat agenția Hina, preluată de France Presse.


În vârstă de 65 de ani, Ivo Sanader, șeful guvernului din 2003 până în 2009, a condus țara sa spre NATO și Uniunea Europeană, dar a devenit de asemenea un simbol al corupției în țară.
În primă instanță, Ivo Sanader a fost condamnat în acest caz în 2017 la patru ani și jumătate de închisoare.
El a fost găsit vinovat că a primit mită de peste două milioane de euro când Ministerul Dezvoltării Rurale a cumpărat o clădire la un preț "de două ori mai mare" decât valoarea sa de piață.
Prejudiciul provocat statului de această achiziție a fost estimat la 3,5 milioane de euro, din care 2,3 milioane de euro au fost apoi plătite însuși fostului prim-ministru, potrivit actului de acuzare. Ivo Sanader a fost de asemenea obligat să ramburseze această sumă statului.


"Aceasta este o persecuție politică, care, din păcate, durează de nouă ani", a declarat Ivo Sanader presei în fața casei sale din Zagreb, cu puțin timp înainte să sosească poliția și să-l ducă la închisoare.
Mai multe alte cazuri de corupție apasă asupra lui Ivo Sanader.
El a fost condamnat în octombrie 2018 la doi ani și jumătate de închisoare pentru o mită plătită de banca austriacă Hypo Group Alpe Adria.


Curtea Constituțională a anulat în 2015 verdictul unui alt proces în care el fusese condamnat în 2012 la opt ani și jumătate de închisoare.


El fusese declarat vinovat că a primit mită de mai multe milioane de euro de la președintele grupului energetic ungar MOL în schimbul preluării controlului asupra companiei petroliere și de gaze croate INA de către gigantul din Ungaria. Un nou proces în acest caz s-a deschis în octombrie 2018.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.8934 secunde