Frédéric Mitterrand, nepotul lui Francois Mitterrand și și fost ministru al Culturii, a murit

170
Frédéric Mitterrand, nepotul lui Francois Mitterrand și și fost ministru al Culturii, a murit - nepot-mitterand-1711113607.jpg

Articole de la același autor

Frédéric Mitterrand, fost ministru al culturii, scriitor și om de televiziune, nepotul președintelui socialist Francois Mitterrand, a murit la vârsta de 76 de ani . Născut la Paris, la 21 august 1947, Mitterrand este fiul lui Robert Mitterrand, fratele mai mare al fostului președinte al Franței.


Frédéric Mitterrand a schimbat cinematografia


Acesta a studiat la prestigioasa Science-Po Paris, a condus un cinematograf în arondismentul 14 din Paris, Olympic, ceea ce a dus la crearea unei rețele de cinematografe de artă care a promovat filmele lui Bergman, Kurosawa și Ozu. În 1981, a realizat primul său film, Lettre d’amour en Somalie (Scrisoare de dragoste ]n Somalia), despre sfârșitul relației sale amoroase cu o colegă.


Nepotul lui Francois Mitterrand a fost și director al Vilei Medici din Roma, înainte de a fi numit ministru al culturii în guvernul conservator al lui François Fillon între 2009 și 2012, sub președinția lui Nicolas Sarkozy. În februarie 2021, Frédéric Mitterrand a fost numit la Académie des Beaux-Arts, pe locul ocupat anterior de actrița Jeanne Moreau, în secția de cinema și audiovizual.


Macron, despre moartea lui Frédéric Mitterrand


Președintele Emmanuel Macron a spus că Frederic a fost o legendă a cinematografiei și că a dus cultura la alt nivel. Acesta a mai spus că este alături de familia și prietenii romancierului.


„Ne va lipsi legendarul său Bonsoir! De la cinematografele de artă la strada Valois, Frédéric Mitterrand a trăit o mie de vieți, toate legate între ele de un fir comun: cultura pentru toată lumea. Gândurile mele se îndreaptă către familia și prietenii săi, precum și către toți cei care s-au bucurat de programele sale.” a scrie pe X președintele Emmanuel Macron.


„Carla și cu mine am fost profund întristați la aflarea veștii morții lui Frederic Mitterrand.” a scris pe X fostul președinte Sarkozy. „A fost un om profund cultivat și delicat, o persoană aparte, sensibilă și atașantă, o personalitate inclasabilă, atât de departe de viața de partid. A fost un ministru al culturii entuziast și pasionat, care și-a îndeplinit atribuțiile cu brio și talent. Filmele, cărțile și emisiunile sale sunt mărturia iubirii sale pentru artă și cultură. Transmitem gândurile noastre cele mai sincere și sincere familiei și prietenilor săi.”


Suferea de cancer


Acesta suferea de cancer, dar nu și-a dorit niciodată ca oamenii să vadă că suferă și că este grav bolnav. El a spus că oamenii care iubesc viața trebuie să lupte și să meargă înainte.


„El se lupta de mai multe luni cu un cancer agresiv”, a scris familia sa într-un comunicat transmis către AFP.


Această personalitate inclasificabilă anunțase în aprilie 2023 că era „bolnav (…) de trei luni”. „Port o șapcă pentru că sunt bolnav”, a spus el, invitat al lui Pascal Praud la CNews, lăsând să se înțeleagă că este vorba de cancer. „Nu vreau ca oamenii să vadă că sunt bolnav, așa că sunt un pic mai puțin bolnav când port șapca. Toată lumea știe că este o luptă foarte grea. Dar nu există o altă soluție: e să faci sau să mori. Oamenii îmi spun că sunt foarte curajos, dar nu sunt. Dacă iubești viața, mergi mai departe”, a adăugat el.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.5738 secunde