Franța rămâne în alertă. SUA vor să trimită agenți vamali în Europa

69
Franța rămâne în alertă. SUA vor să trimită agenți vamali în Europa - paris-1448384953.jpg

Articole recomandate

Franța rămâne în stare de alertă. Cinci linii ale metroului parizian au fost parțial închise în această după amiază, după ce stația Place de la Republique a fost evacuată din cauza unui pachet suspect. După ce geniștii au constat că nu există niciun pericol, circulația de la metrou a revenit la normal. Aseară, în timpul unor percheziții la periferia Parisului, a fost găsită o centură cu explozibil identică celor folosite în atacurile din 13 noiembrie.



Centura cu explozibil descoperită într-un coș de gunoi, la periferia Parisului, ar fi fost a lui Salah Abdeslam, scrie Le Monde.

Planul inițial, cred anchetatorii, era ca și el să comită un atac sinucigaș, dar o problemă tehnică ar fi împiedicat detonarea. Salah Abdeslam este în continuare de negăsit și sunt încă multe neclarități privind modul său de operare. Ultima dată ar fi fost văzut în Belgia, lângă Liege, dar informațiile din presă n-au fost confirmată de autoritățile locale.

Așa se face că, în continuare, persisită temerea că scenariul de la Paris s-ar putea repeta la Bruxelles. Nivelul de alertă teroristă rămâne la cel mai înalt grad în capitala belgiană. Totuși, au fost redeschise marile magazine, iar mâine se vor reluate cursurile în toate instituțiile de învățământ. Dar aglomerația specifică unei capitale occidentale lipsește cu desăvârșire.

Turiștii sunt și ei foarte precauți. Turist spaniol: "Încercăm să nu zăbovim până foarte târziu prin oraș. La 5 sau 6 seara ne întoarcem la hotel".

În fața situației instabile din Europa, Statele Unite își iau măsuri suplimentare de securitate și caută sprijinul direct al partenerilor din UE. Guvernul american a cerut Spaniei să accepte o echipă de vameși pe aeroportul din Madrid pentru a împiedica suspecții de terorism să călătorească peste ocean.

Ciprian Bălțoiu, corespondent Digi24 la Madrid: "Dacă guvernul de la Madrid va accepta cererea americanilor, pe aeroportul Barajas pasagerii care vor să plece spre SUA vor fi supuși unui dublu control. Unul la părăsirea teritoriului Spaniei, iar apoi vor fi preluați de ofițeri de vamă americani, care vor controla din nou pașapoartele și bagajele tuturor călătorilor cu destinația Statelor Unite.

O solicitare similară a fost trimisă și altor țări europene printre care Belgia, Olanda și Marea Britanie. Deocamdată, niciunul dintre aceste state nu a dat un răspuns.  



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.4321 secunde