Concurs Gardienii din lagărele naziste, readuși în fața procurorilor

1032
1
Gardienii din lagărele naziste, readuși în fața procurorilor - nazisti-1317914782.jpg

Articole recomandate

Procurorii germani au redeschis sute de investigații privind presupuși gardieni de lagăre naziste, potrivit unui reprezentant al Centrului Simon Wiesenthal, organizația din Los Angeles fondată de un supraviețuitor al lagărelor, relatează CNN.

"Deși este târziu, iar cei care vor fi vizați sunt foarte bătrâni, este foarte important", a declarat rabinul Abraham Cooper. "Acest lucru semnalează că există o nouă generație de procurori care vor să arunce o privire nouă și serioasă și înseamnă că mașinăria birocratică germană acordă atenție importanței găsirii acestor criminali", a adăugat el.

Germania lansează acest demers datorită precedentului neobișnuit și oportun constituit de condamnarea, în mai 2011, a lui John Demjanjuk, fost gardian la un lagăr al morții, a explicat Cooper. Nu au existat dovezi directe care să arate o legătură a lui Demjanjuk cu crimele, dar procurorii au obținut condamnarea pe baza acuzațiilor de complicitate la crimă, demonstrând că acesta a lucrat la lagărul unde au fost uciși prizonieri.

Chiar și numai câteva condamnări ar fi importante, a apreciat rabinul. "Fiecare proces este o inoculare împotriva urii", a subliniat el, citându-l pe Simon Wiesenthal.

Cooper a precizat că Centrul Wiesenthal are un cercetător în Germania dedicat urmăririi foștilor naziști, care comunică cu autoritățile germane. În plus, Efraim Zuroff, un responsabil al Centrului, conduce o campanie numită "Operațiunea Ultima Șansă" pentru găsirea naziștilor care se ascund. Cu toate acestea, Centrul Wiesenthal nu lucrează cu autoritățile germane la noile investigații. 

Comentează știrea

ucseer
7 octombrie 2011
lagarele comuniste

Pe cand si gardienii din lagarele de exterminare comuniste?

Articole pe aceeași temă

Vineri, 07 Octombrie 2011
Stire din Actual : Steve Jobs a murit
Vineri, 07 Octombrie 2011
Stire din Actual : Rusia rupe relațiile cu SUA
Miercuri, 05 Octombrie 2011
Stire din Actual : Cea mai șocantă campanie antifumat
Pagina a fost generata in 0.6696 secunde