Ehud Olmert către Bush:

"George, îți cer să bombardezi complexul"

447

Articole recomandate

Fostul președinte american George W. Bush scrie în cartea sa de memorii că Israelul i-a cerut să bombardeze un complex din Siria, despre care Guvernul de la Ierusalim susținea că adăpostește o instalație nucleară, transmite Al Jazeera, citată de Agenția HotNews. Bush scrie că "a luat în considerare" emiterea unui ordin de atac împotriva instalației siriene, în 2007.
În cartea sa autobiografică "Decision Points", care urmează să apară astăzi, Bush afirmă că a primit un raport al serviciilor de informații legat de "o instalație suspectă, bine ascunsă în deșertul de est al Siriei", ce părea similară cu centrala nucleară de la Yongbyon, din Coreea de Nord. Un raport realizat de Mike Hayden, directorul de-atunci al CIA, indică faptul că serviciile secrete erau convinse că locația adăpostea un reactor nuclear, însă analiștii se îndoiau de programul nuclear al Siriei.
Ulterior, liderul de la Casa Albă a avut o discuție telefonică cu Ehud Olmert, premierul israelian din acel moment. "George, îți cer să bombardezi complexul", i-ar fi spus Olmert lui Bush.
Fostul președinte american a declarat că a discutat diferite variante cu echipa sa de consilieri pe probleme de securitate. "A fost luată în consi-derare o misiune de bombardament, însă atacarea unei țări suverane fără avertisment sau justificare declarată ar fi creat un recul sever", a scris Bush jr.
Al Jazeera amintește că, până la urmă, Israelul a distrus instalația siriană. Guvernul de la Ierusalim nu a confirmat niciodată oficial că a atacat complexul, însă Olmert a vorbit recent despre "o operație îndrăznea-ță" pe care a ordonat-o, în ciuda opoziției cu care s-a confruntat.
Oficialii de la Damasc au negat că în complexul bombardat se realizau arme nucleare.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.1657 secunde