Concurs Ghetoul sanitar

666

Articole de la același autor

Nepăsare de nedescris. La Clinica de Chirurgie Oro-Maxilo-Facială din Constanța nu au mai fost făcute reparații de zece ani. Nu a mai fost schimbat niciun petic de faianță, nicio bucățică de linoleum, iar bolnavii sunt nevoiți să îndure suferința în condiții greu de imaginat. Pereți acoperiți de mucegai, paturi și noptiere ruginite, saltele rupte, toalete mizerabile. Asta e realitatea din clinica unde se fac intervenții
de chirurgie oro-maxilo-facială.

Clinica de Chirurgie Oro-Maxilo Facială este una dintre secțiile exterioare ale Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța. Compartimentul a fost înființat în 1990, ne povestește conf. univ. dr. Ion Niculae, șeful clinicii. Secția s-a aflat inițial în structura Spitalului Municipal Constanța. Când unitatea a fost desființată, clinica a intrat în structura Spitalului Județean.

Fără igienizare totală de zece ani
Renovări au mai fost făcute în 1998, când s-a mai schimbat, pe ici, pe colo, câte ceva. De atunci, nimic. Așa se face că secția a ajuns într-o stare avansată de degradare.
"Igienizare completă nu a mai fost făcută de zece ani de zile. De fiecare dată, conducerea spitalului vine, vede, noi facem referate cu tot ce avem nevoie, iar apoi nu se mai întâmplă nimic", povestește șeful clinicii.
Realitatea e crudă. Bolnavii cu infecții, diverse traumatisme, operați pentru a le fi extirpate tumorile orale trebuie să suporte condițiile inumane în care sunt internați. Așa se face că, după ce sunt operați, sunt nevoiți să stea în saloane unde pereții sunt mucegăiți, faianța este spartă, paturile - ruginite, saltelele - rupte. Sărăcia și mizeria domină. Aparatura utilizată de medici este foarte veche, așa că, pentru a o folosi așa cum trebuie, e nevoie de foarte multă atenție și îndemânare. În cabinetele unde se fac intervenții nu există aer condiționat, ci doar câte un ventilator, așa că vara medicii și pacienții trebuie să suporte căldura insuportabilă.

Grupuri sanitare mizerabile
Grupurile sanitare sunt mizerabile. Faianța este spartă, pe alocuri sunt desprinse bucăți din pereți, ușile de la toalete sunt foarte vechi, instalațiile sanitare - ruginite, iar pe tavan e plin de mucegai.
Asta trebuie să îndure constănțenii care ajung în clinică după ce ani de zile au contribuit la fondul de asigurări sociale de sănătate.
Un sentiment de groază te cuprinde numai când te gândești că ai putea fi operat într-o astfel de clinică, cu pereți mucegăiți și aparatură veche, care se strică foarte des.
Spre exemplu, aparatul utilizat pentru intervențiile de chirurgie orală, ne explică șeful secției, este vechi și se strică de două-trei ori pe lună. Este motivul pentru care, de multe ori, pacienții sunt reprogramați. "Norocul nostru este că avem tehnicianul Facultății de Medicină Dentară care vine și îl repară. Dar nu ține mult. În scurt timp, se strică din nou", povestește medicul.
Aparatul de anestezie din clinică e din ’93. Încă funcționează, însă nu va mai putea fi folosit prea mult timp, pentru că, în mod normal, spun specialiștii, un aparat de anestezie poate fi folosit timp de 15 - 20 de ani, iar cel existent deja a atins primul prag.

Bolnavii își cumpără singuri medicamentele
Și la capitolul aprovizionare cu medicamente clinica are probleme mari. "De trei luni de zile nu avem gentamicină, antibiotic pe care îl folosim în peste 90% dintre ca-zurile pe care le tratăm. În situația asta, îi punem pe bolnavi să cumpere, pentru că în farmacii se găsește, sau folosim un antibiotic mai scump, așa cum este streptomicina", explică șeful secției.
Nici ampicilină nu există întotdeauna în farmacia clinicii, din cauza deficiențelor de aprovizionare. "Atunci când îi administrăm bolnavului un antibiotic trebuie să păstrăm o anumită ritmicitate, în sensul că trebuie să îi dăm același antibiotic pe toată durata tratamentului. Ori, dacă noi nu îl avem trebuie să îl înlocuim și atunci există riscul ca tratamentul să nu mai fie eficient", a spus dr. Niculae.
Clinica de Chirurgie Oro-Maxilo-Facială are 15 paturi folosite la spitalizarea continuă și 10 paturi pentru spitalizarea de zi. Cei mai mulți dintre pacienți ajung aici din cauza traumatismelor maxilo-faciale, rezultate în urma accidentelor rutiere sau a agresiunilor umane, din cauza abceselor, supurațiilor și a tumorilor.
Din câte se vede, clinica nu s-a aflat niciodată în atenția conducerii Spitalului Județean, pentru că, de când a intrat în structura unității, în clinică nu au fost făcute niciun fel de reparații. Secțiile interioare ale unității sanitare primesc aparatură nouă, iar unele saloane au fost deja renovate. Secțiile exterioare, însă, nu intră în lista de priorități a conducerii unității sanitare, cu toate că și aici se fac intervenții de mare risc, iar dacă nu există condițiile de igienă normale pentru o unitate sanitară viața bolnavilor ar putea fi pusă în pericol.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.7783 secunde