Hackerul român care a spart serverele NASA condamnat la trei ani de închisoare în SUA

331
Hackerul român care a spart serverele NASA condamnat la trei ani de închisoare în SUA - index-1686677438.png

Articole de la același autor

Hackerul Ionuţ Mihai Păunescu, zis şi „Virus”, a fost condamnat luni, la trei ani de închisoare în Statele Unite pentru mai multe infracţiuni cibernetice care au afectat inclusiv computerele NASA, informează Departamentul american de Justiţie într-un comunicat.


Persoană cu dublă cetăţenie, română şi letonă, Ionuţ Mihai Păunescu a fost extrădat în iulie 2022 din Columbia în Statele Unite unde era căutat pentru punerea în funcţiune a unui serviciu de găzduire de tip „bulletproof” care a permis infractorilor cibernetici să distribuie virusul Gozi, unul dintre cei mai distructivi viruşi de calculator din istorie din punct de vedere financiar. El ar fi facilitat şi alte infracţiuni cibernetice, cum ar fi distribuire de malware, inclusiv viruşii Zeus şi SpyEye, de tip Trojan, iniţiere şi executare de atacurilor de tip DDoS şi transmiterea de spam.


Potrivit Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică de la Bucureşti, Păunescu a fost arestat iniţial în România în decembrie 2012 şi eliberat pe cauţiune, iar în 2021 a fost arestat din nou în Columbia, la cererea Statelor Unite.


Tribunalul federal din Manhattan l-a condamnat luni la trei ani închisoare pentru conspiraţie în vederea comiterii de intruziuni informatice întrucât a gestionat un serviciu de tip „găzduire blindată” care a permis infractorilor cibernetici să distribuie virusul Gozi, trojanul Zeus, trojanul SpyEye şi malware-ul BlackEnergy, toate acestea fiind concepute pentru a sustrage informaţii financiare confidenţiale.


De asemenea, Păunescu a facilitat şi alte infracţiuni cibernetice, cum ar fi iniţierea şi executarea de atacuri distribuite de negare a serviciului (DDoS) şi transmiterea de spam, informează un comunicat al procurorului federal pentru Districtul de Sud al statului New York, Damian Williams.


Păunescu a pledat vinovat la 24 februarie 2023. La impunerea sentinţei de luni, judecătorul a declarat că Păunescu a facilitat distribuirea „unora dintre cele mai grave programe malware care circulau la acea vreme” şi „a făcut bani considerabili din acest lucru”.


La impunerea sentinţei, judecătorul a ţinut seama de faptul că inculpatul a petrecut un an şi două luni în custodie, în România şi Columbia, înainte de extrădarea sa în Statele Unite. 


În plus faţă de pedeapsa cu închisoarea, Păunescu, în vârstă de 39 de ani, trebuiue să returneze 3.510.000 de dolari şi să plătească o despăgubire în valoare de 18.945 de dolari.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.4693 secunde