Iranul ar putea fabrica bomba atomică în interval de 10 până la 14 luni

253
Iranul ar putea fabrica bomba atomică în interval de 10 până la 14 luni - iran-1349789584.jpg
Iranul ar putea îmbogăți suficient uraniu pentru a se dota cu bomba atomică în interval de două până la patru luni și ar avea apoi nevoie de opt până la zece luni să fabrice această armă,au declarat autorii unui nou raport american. 


Institutul pentru știință și securitate internațională, organizația non-profit independentă care a publicat acest raport, vine să sprijine declarațiile secretarului american al Apărării, Leon Panetta, care a afirmat, luna trecută, că Iranul ar avea nevoie de aproximativ un an pentru a produce bomba nucleară, dacă Teheranul ar lua o astfel de decizie. 

Bazat pe datele colectate de Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA), acest raport arată că cele două-patru luni ale primei faze corespund necesității obținerii celor 25 de kilograme de uraniu puternic îmbogățit necesare fabricării bombei nucleare.

"Iranul ar putea cerceta capacitatea de a produce suficient uraniu pentru fabricarea armelor mai rapid decât inspectorii AIEA ar putea detecta", mai avertizează raportul. "Dacă Iranul ar reuși să producă suficient uraniu pentru o armă nucleară, procesul de fabricare care ar urma ar putea să nu fie detectat înainte ca Iranul să își testeze aparatul nuclear în subteran sau să prezinte realizarea sa", adaugă acest raport.

Autorii au concluzionat că cel mai bun mod de a împiedica Teheranul să obțină o astfel de armă este de a-l "împiedica să acumuleze suficientă materie nucleară explozivă".

Însă, într-un interviu pentru săptămânalul german "Der Spiegel", liderul diplomației iraniene, Ali Akbar Salehi, a reafirmat dreptul statului său de a utiliza energia nucleară în scopuri pașnice.

În același timp, acesta a propus un compromis pentru a limita "în mod voluntar" nivelul de îmbogățire a combustibilului nuclear, în schimbul unei furnizări de uraniu îmbogățit din partea unor state terțe.

v v v

Mai multe companii aeriene internaționale, între care AirAsia (Malayezia) și BMI (Marea Britanie), au încetat cursele spre Iran, a cărui economie este grav afectată de sancțiunile economice impuse de Occident Teheranului, informează AFP.

AirAsia a anunțat suspendarea celor patru curse săptămânale între Kuala Lumpur și Teheran, începând de duminică, 14 octombrie, din cauza dificultăților condițiilor de exploatare, în special a instabilității monedei iraniene.

BMI își va înceta, sâmbătă, toate zborurile spre Teheran, care vor fi preluate de British Airways, a spus un purtător de cuvânt al companiei londoneze. Sursa a precizat că va fi returnată întreaga contravaloare a tichetelor de călătorie. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4324 secunde