Japonezii au comemorat 68 de ani de la bomba nucleară de la Hiroshima

47
Japonezii au comemorat  68 de ani de la bomba nucleară de la Hiroshima - hiroshima-1375801134.jpg
Zeci de mii de persoane s-au reunit la Hiroshima pentru a marca 68 de ani de când a fost lansată prima bombă atomică din istorie, ce a devastat acest oraș din vestul Japoniei.

Câțiva supraviețuitori, rude ale victimelor, oficiali guvernamentali și delegații străine s-au reunit ieri, la ora 08.15 (02.15 ora României), când s-a auzit primul clopot care a dat semnalul unui minut de reculegere, la ora la care, la 6 august 1945, bombardierul american Enola Gay a lansat bomba ce a transformat orașul într-un infern nuclear. Un număr de 140.000 de persoane au murit fie imediat, fie din cauza expunerii la radiații, între momentul largării bombei și luna decembrie. Bombardamentul de la Hiroshima a fost urmat de cel de la Nagasaki (sud-vest), la 9 august, care s-a soldat cu 70.000 de morți. Aceste atacuri au grăbit capitularea Japoniei și sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, la 15 august 1945.

Ca o coincidență, în aceeași zi a avut loc o altă ceremonie la Yoko-hama (la sud de Tokyo) pentru punerea în ser-viciu a unui portelicopter, cea mai mare navă de război lansată de Japonia de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. Lansarea acestei nave de 248 de metri care poate îmbarca nouă elicoptere are loc într-un context tensionat cu Beijingul și, într-o mai mică măsură, cu Seulul, din cauza unor diferende teritoriale. În paralel, Tokyo și-a anunțat intenția de a constitui o forță specială formată din 600 de persoane și 12 nave pentru a supraveghea și proteja arhipelagul Senkaku, scrie Mediafax.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Miercuri, 07 August 2013
Stire din Actual : Cutremur puternic în Grecia
Marţi, 06 August 2013
Stire din Actual : Criză de medicamente în Grecia!
Pagina a fost generata in 2.7542 secunde