Israelul s-a calificat în finala Eurovision, în ciuda protestelor cu mii de oameni de la Malmo

610
Israelul s-a calificat în finala Eurovision, în ciuda protestelor cu mii de oameni de la Malmo - isr-1715352393.jpg

Articole de la același autor

Israelul s-a calificat în finala de sâmbătă, 11 mai, a concursului muzical Eurovision de la Malmo, în Suedia, unde peste 10.000 de demonstranți propalestinieni au protestat joi față de participarea Israelului la competiţie pe fondul războiului din Gaza, transmite AFP.


Israelul va fi reprezentant de artista Eden Golan, 20 de ani, cu piesa „Hurricane”, a cărei versiune iniţială a trebuit modificată deoarece făcea aluzie la atacul grupării islamiste Hamas asupra Israel la 7 octombrie 2023.


„Sunt foarte recunoscătoare tuturor celor care ne-au votat şi ne-au susţinut”, a declarat cântăreaţa din Israel.


„Este cu adevărat o onoare să ne aflăm aici, pe scenă, să cântăm şi să ne arătăm vocea, să ne prezentăm cu mândrie”, a subliniat Eden Golan.


În finală vor concura 26 de ţări, între care Armenia, Austria, Estonia, Georgia, Grecia, Letonia și Norvegia.


România a decis să nu participe anul acesta la Eurovision, după ce TVR a cheltuit în 2023 aproape 400.000 de euro pentru participare, unde România a obținut, cu Theodor Andrei, cel mai slab rezultat din istorie, în Marea Britanie.


Israelul participă la Eurovision din 1973, concurs pe care l-a câştigat pentru a patra oară în 2018. Au fost proteste uriașe la Malmo, înainte de a doua semifinală Aproape 12.000 de demonstranți propalestinieni au manifestat joi la Malmo, sudul Suediei, cu câteva ore înainte de a doua semifinală, împotriva participării Israelului, exprimându-şi indignarea faţă de războiul din Gaza. La proteste s-a alăturat și activista de mediu Greta Thunberg.


Un nou miting este planificat pentru sâmbătă.


„Îmi place Eurovision. Cu toții iubim muzica. Dar anul acesta muzica divizează oamenii și nu îmi place asta”, a spus o protestatară pentru Reuters.


Cu toate acestea, interpretarea piesei „Hurricane” de către Eden Golan a decurs fără probleme, joi seara, în faţa celor 9.000 de spectatori de pe Malmo Arena, exaltaţi de competiţie.


Securitatea a fost, de asemenea, sporită atât pe Malmo Arena, cât şi în restul oraşului. Înaintea semifinalei, premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că Eden Golan „a câştigat deja”.


„Concuraţi cu mândrie şi într-o manieră admirabilă la Eurovision şi, în plus, reuşiţi să înfruntaţi cu succes un val oribil de antisemitism”, a spus oficialul într-un mesaj video adresat cântăreţei.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.457 secunde