Polițiștii locali vor protesta miercuri, la Guvern. Ce revendicări au

572
Polițiștii locali vor protesta miercuri, la Guvern. Ce revendicări au - politialocala21200x675-1715085649.jpg

Articole de la același autor

Poliţiştii locali vor protesta, miercuri, în faţa Guvernului, având mai multe solicitări de natură financiară, dar şi modificarea prevederilor O.U.G. nr. 63/2010, în sensul înlocuirii sintagmei 1 post / 1000 locuitori/ cu 1 poliţist local /1000 locuitori.


”Federaţia Naţională a Sindicatelor Unite din Poliţia Locală România, afiliată la Blocul Naţional Sindical, informează că va organiza, mâine, 8 mai 2024, între orele 10.00 şi 13.00, un miting de protest în faţa Guvernului României. Mitingul este aprobat de Primăria Municipiului Bucureşti”, anunţă sindicaliştii.


Lista revendicărilor pe care le are Poliţia Locală:


1. Aplicarea condiţiilor de muncă, prevăzute de Legea Poliţiei Locale nr. 155/2010, pentru poliţiştii locali;


2. Acordarea valorilor normelor de hrană obligatorii, pentru personalul poliţiei locale conform Ordinului MDPLA nr. 893/2023, O.G. Nr.26/1994 şi H.G. nr. 1474/2009;


3. Acordarea unei compensaţii financiare personalului poliţiei locale, pentru munca desfăşurată în zilele de week-end şi sărbători legale;


4. Modificarea prevederilor O.U.G. nr. 63/2010, în sensul înlocuirii sintagmei 1 post/1000 locuitori/ cu 1 poliţist local/1000 locuitori.


La începutul lunii decembrie 2023, Federaţia Naţională a Sindicatelor Unite din Poliţia Locală a demarat o campanie publică pentru a atrage atenţia importanţei existenţei poliţiştilor locali în societate.


COD RUTIER 2024. Poliţia locală poate da amenzi, legea a trecut de Senat


”Stimaţi guvernanţi, vă atragem atenţia să aveţi în vedere introducerea personalului din poliţia locală ca beneficiar al sporului de 75% pentru munca desfăşurată în week-end şi sărbători legale, alături de celelalte categorii de personal din domeniul apărare naţională, ordine publică şi securitate naţională, la art. III alin (2) în proiectului de O.U.G. privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscală precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative “2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1) în anul 2024, pentru activitatea desfăşurată de personalul militar, poliţişti, poliţiştii de penitenciare şi personalul civil din instituţiile publice de apărare, ordine publică şi securitate naţională precum şi de personalul poliţiei locale, în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează, se acordă drepturile prevăzute de legislaţia aferentă lunii iunie 2017. Baza de calcul pentru acordarea acestor drepturi o reprezintă solda de funcţie/salariul de funcţie/salariul de bază cuvenit(ă)”, arătau atunci poliţiştii locali.


Poliţiştii locali au avertizat că sunt singura structură bugetară din România care îşi desfăşoară activitatea în zilele de week-end şi sărbători legale care nu primeşte acest spor.


Cât câștigă un polițist local cu liceul la bază față de un medic sau un profesor cu multă experiență


Mulți dintre polițiștii locali din România câștigă salarii la care unii români cu studii superioare nici nu îndrăznesc să spere sau sunt nevoiți să muncească în străinătate pentru a primi acei bani. Conform declarațiilor de avere, polițiștii locali, foștii gardieni publici, ajung să încaseze lefuri care concurează cu cele ale medicilor, dar le depășesc cu mult pe cele ale profesorilor sau inginerilor, notează romaniatv.net


Poliția Locală a fost înființată în 2011, în locul a ceea ce se numea Corpul Gardienilor Publici. Aflați în subordinea primăriilor, polițiștii locali au primit uniforme noi, ”clonate” după cele ale polițiștilor adevărați, din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), dar atribuții mult mai puține.


Ca și predecesorii lor gardieni, polițiștii locali au fost trimiși în parcuri și piețe, iar o categorie restrânsă a primit atribuții pe linie de poliție rutieră și pot dirija traficul, fără a avea însă dreptul legal să controleze vreun șofer, cu excepția celor care conduc mașini care au masa maximă admisă pe sectoare de drum unde accesul acestora este interzis. În rest, polițiștii locali pot opri doar pietoni, bicicliști, conducători de scutere și căruțași.


Fără o pregătire specifică muncii de poliție, angajații primăriilor au fost, de-a lungul timpului, ținta mai multor materiale de presă, după ce au amendat și au confiscat mărfurile unor bătrâne venite să vândă pătrunjel în apropierea piețelor sau au fost protagoniștii unui lung șir de evenimente comice.


Ocuparea unei funcții de polițist local nu presupune absolvirea unor școli înalte. Liceul este suficient, iar după angajare, se face un curs în cadrul unei școli de subofițeri a Ministerului de Interne.


Declarațiile de avere ale polițiștilor locali cu vechime demonstrează că acest gen de ocupație poate fi foarte profitabil, în comparație cu dascălii, inginerii și chiar unii medici care lucrează, la rândul lor, în instituții de stat.
Polițiștii locali primesc aproape 12.000 de lei pe an normă de hrană
Potrivit declarațiilor de avere pentru anul 2022, ale angajaților Direcției Generale a Poliției Locale București, aflată în subordinea Primăriei Capitalei, mulți dintre agenți ajung la un nivel de salarizare de aproximativ 8.000 de lei pe lună.
Venitul net (banii pe care îi primesc în mână) din funcția pe care o ocupă se învârte undeva în jurul sumei de 84.000 de lei, adică în jur de 7.000 de lei pe lună. Numai că, la această sumă, se adaugă și norma de hrană, de aproape 12.000 de lei, ceea ce face ca venitul lunar al unui astfel de funcționar public să ajungă la 8.000 de lei.


În paralel, un agent al Poliției Române, cu mare experiență, ajuns la final de carieră, abia dacă ajunge la un salariu de 7.000 de lei, după ce și-a încasat toate sporurile.


Totodată, conform grilei de salarizare din Ministerul Sănătății, un medic pornește de la un salariu de 6.400 de lei, un farmacist încasează 5.135 de lei iar un asistent medical principal primește pe card 5.070 de lei.


Nici profesorii nu stau mai bine în raport cu agenții de poliție locală. După măriri, conform datelor Ministerului Educaţiei, salariul brut al unui profesor cu studii superioare de lungă durată debutant a ajuns la 5.398 de lei, iar salariul de bază brut al unui profesor cu studii superioare de lungă durată, cu grad didactic 1 și cu peste 25 de ani vechime ajunge la 8.492 de lei, ceea ce înseamnă că, în realitate, încasează în jur de 5.000 de lei.
Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4036 secunde