Siguranța școlară din județul Constanța, la raport. Evenimentele lunii martie, în cifre seci și statistici

525
Siguranța școlară din județul Constanța, la raport. Evenimentele lunii martie, în cifre seci și statistici - whatsapp-image-20240425-at-16570-1714054696.jpeg

Articole de la același autor

Astăzi, 25 aprilie a.c., în cadrul Liceului Agricol Poarta Albă, a avut loc ședința de lucru cu membrii echipei interinstituționale privind monitorizarea implementării măsurilor prevăzute în Planul Teritorial Cadru de Acțiune pentru siguranță școlară de la nivelul județului Constanța.

Ordinea de zi a cuprins prezentarea stadiului implementării măsurilor prevăzute în acest plan teritorial, în luna martie, respectiv a modului în care a fost asigurată protecția unităților de învățământ, implementarea programelor sau proiectelor de prevenire a violenței în mediul școlar.

Reprezentantul Inspectoratului de Poliție al Județului Constanța a prezentat acțiunile întreprinse care au constat în:

 •       495 de acțiuni în interiorul și în zona adiacentă a unităților de învățământ preuniversitar.

•        8 rapoarte de analiză postcauzală.

•        59 de verificări ale mijloacelor de semnalizare.

•        75 de activități de verificare a autovehiculelor destinate efectuării transportului școlar.

•        7 instruiri și verificări în unitățile de alimentație publică.

•        63 de activități informativ preventive a consumului de droguri în mediul școlar preuniversitar.

•        273 de activități informativ preventive - în cadrul cărora au fost abordate tematici de natură juridică, adaptate mediului școlar preuniversitar, prin care elevii să conștientizeze drepturile, obligațiile și consecințele faptelor ilegale.

Situația privind cazurile de bullying, obținută ca urmare a raportării unităților de învățământ, este următoarea:

-        55 de cazuri  de violență înregistrate  în 23 de unități de învățământ;

-        19 cazuri de bullying;

•        Acțiuni de informare în cadrul proiectului de prevenire a consumului de droguri - S.A.V.E. - (Sănătate, Atitudine, Voluntariat, Educație), la care au participat 700 de elevi;

•        Activități de educație juridică în 10 unități de învățământ din județul Constanța.

Reprezentantul ISU Dobrogea a declarat că în urma planificării, organizării și desfășurării de controale în domeniul situațiilor de urgență, au fost emise/acordate:

-        3 avize de securitate la incendiu;

-        3 respingeri de aviz de securitate la incendiu;

-        3 puncte de vedere pentru neîncadrare;

-        2  adrese completări autorizații de securitate la incendiu.

 

De asemenea, s-au realizat activități de informare preventivă în 7 puncte de informare, la care au luat parte 1971 de participanți, s-au organizat 6 lecții deschise, la care au au luat parte 500 de participanți, s-au desfășurat 4 activități de tipul “Ziua Porților deschise”, la care au luat parte 153 de participanți și au avut loc 5 exerciții de evacuare, care au luat parte 1801 participanți.

Reprezentantul Inspectoratului Județean de Jandarmi a declarat că au avut loc 10 activități de intervenție preventivă pe linia prevenirii fenomenului de bullying, a violenței și a consumului de substanțe interzise. S-au desfășurat un număr de 79 de misiuni de patrulare, supraveghere și intervenție în zona unităților de învățământ. S-au aplicat 21 de amenzi în valoare totală de 2.050 de lei și două avertismente scrise potrivit art. 10 lit. a)  din Legea nr. 349/2002 pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun. S-au aplicat două amenzi  în valoare de 100 de lei potrivit art. 2 pct. 23  din Legea nr. 61/1991.

Asistența medicală este asigurată în mediul urban de un număr de 18 medici de medicină generală și 95 de asistenți generaliști, iar în mediul rural de 1 medic de medicină generală și 15 asistenți. Asistența stomatologică este asigurată în mediul urban de 17 medici și de 15 asistenți de specialitate iar în mediul rural de 1 medic și 1 asistent. Acțiuni în cadrul campaniei „Promovarea Sănătăţii orale”, în 26 de unităţi şcolare, la care au participat 4.467 elevi și preşcolari.

La Consiliul Județean Constanța au fost înregistrate șapte sesizări cu privire la incidente consemnate în unitățile de învățământ.

La Direcția Generală Poliția Locală, din cadrul Primăriei Municipiului Constanța, au fost înregistrate șase sesizări scrise referitoare la staționarea neregulamentară a autovehiculelor în zona unităților de învățământ și s-au aplicat cinci sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea prevederilor mai multor acte normative aflate în competență, respectiv două sancțiuni conform HCL nr. 77/2021 privind îmbunătățirea activităților de gospodărire, protecția mediului, întreținere și înfrumusețare a municipiului Constanța. Au mai fost aplicate două sancțiuni conform Legii nr. 61/1991R pentru încălcarea unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice și o sancțiune conform Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3711 secunde