Concurs Judecătorii SUNT mai presus de lege

1276

Articole de la același autor

Fără îndoială că nota cea mai mică în procesul de organizare a alegerilor locale au obținut-o, de departe, membrii birourilor electorale. Dacă președinta Biroului Electoral Județean, judecător Geta Cristina Ghernaja, chema jandarmii ori de câte ori se vedea înconjurată de ziariști care nu făceau altceva decât să solicite informații despre procesul electoral, președintele Biroului Electoral Municipal, judecătorul Romeo Glodeanu, a refuzat să se legitimeze când a venit să ridice buletinele de vot de la tipografia "Cuget liber", și asta doar pentru că el este… magistrat. Simpla prezentare a unui act de identitate la intrarea în societate întârzia, în opinia magistratului, procesul de predare - primire a buletinelor de vot.
Deloc de neglijat este și superficialitatea cu care au tratat membrii birourilor procesul de tipărire a buletinelor de vot, din cauza lor retipărindu-se tiraje integrale.

Transparență cu…jandarmii la ușă
Lipsa de transparență a BEJ Constanța a fost semnalată, de altfel, și ieri de numeroși observatori și ziariști acreditați la biroul coordonat de judecător Cristina Ghernaja. Magistratul constănțean a comunicat selectiv cu reprezentanții mass-media și după reguli personale. Mai mult decât atât, în zilele ce au precedat data alegerilor, președintele BEJ nu s-a sfiit să ceară intervenția jandarmilor, ori de câte ori a simțit nevoia, pentru a-i scoate pe jurnaliști din birou, purtându-se ca și cum ar fi avut în față cei mai periculoși infractori și rostind răspicat: "Aici eu fac regulile!". Trebuie menționat că accesul ziariștilor și observatorilor la birourile electorale s-a făcut în baza acreditărilor emise de membrii respectivelor birouri. Potrivit NewsIn, președintele Asociației Pro Democrația Constanța, Ramona Oană, a reclamat lipsa de transparență a Biroului Electoral Județean de Circumscripție nr.14 atât pentru observatorul acreditat, cât și pentru reprezentanții presei, care nu aveau ieri acces la informații.

De la BEM citire: "Papagal penal cu perversiuni"
Sâmbătă, la ridicarea buletinelor de vot, s-au prezentat la tipografie membrii Biroului Electoral Municipal, coordonați de însuși președinte, judecător Romeo Glodeanu. Deși se afla pe o proprietate privată și cu atât mai mult cu cât trebuia să i se încredințeze buletinele de vot pentru municipiul Constanța, președintele BEM a refuzat să se legitimeze la intrarea în societate, pe motiv că el este magistrat, judecătorul simțindu-se chiar ofensat că i se solicită tocmai lui să facă dovada identității.
E ca și cum statutul de magistrat îi permite lui, judecătorului Romeo Glodeanu, să intre în orice casă atunci când poftește și, mai mult de-atât, se pare că fiecare cetățean al Constanței are datoria de a-l recunoaște pe distinsul judecător. Ceea ce poate doar a uitat domnia sa este faptul că nici nu-i scria în frunte numele și funcția, iar legitimarea la intrare ținea pe de o parte de măsurile de securitate din cadrul societății, dar și de cele aferente unei bune desfășurări a procesului electoral, lucru mult trâmbițat, de altfel, de înșiși magistrați.
Deloc de neluat în seamă este și comportamentul membrilor BEM în momentul preluării buletinelor de vot de la tipografie. Prezenți la fața locului și reprezentanții prefecturii, unul
dintre membrii BEM (menționăm că o să îi publicăm numai fotografia, el neputând fi identificat după nume ca urmare a faptului că nu s-a legitimat) nu a ezitat să i se adreseze consilierului superior din cadrul Instituției Prefectului Titus Găgeatu cu apelativul "papagal penal cu perversiuni".

Neatenție sau ignoranță
Alegerile locale s-au dovedit a fi extrem de costisitoare anul acesta. Nu mai puțin de 419.558 de buletine de vot au fost retipărite, într-un timp record și pe ultima sută de metri, ca urmare a neatenției sau a ignoranței (?) membrilor birourilor electorale, însărcinați cu semnăturile pentru bunurile de tipar. După realizarea machetelor buletinelor de vot, acestea ar fi trebuit să fie corectate și avizate de către membrii birourilor electorale de circumscripții. Aceștia și-au dat avizele pe machetele cu pricina, dar nu putem spune că au manifestat și un interes deosebit la corectură. După tipărire s-au constatat erori la buletinele de vot de la municipiul Constanța (atât la cele pentru funcția de primar cât și la cele pentru consiliul local), la Mangalia, Negru Vodă și Lumina (de asemenea, la toate trei, la consiliul local și la primărie) și la Cuza Vodă și Fântânele (la buletinele de vot pentru primar).
Toate au fost refăcute în timp util, dar pe cheltuiala contribuabililor, firește.
Buletinele de vot invalide au fost tocate sâmbătă dimineață, în prezența reprezentanților Prefecturii Constanța. La fel și plusurile valide rezultate în urma procesului tehnologic.

Epilog
Sintagma "nimeni nu este mai presus de lege" este, din păcate, doar o vorbă goală. În România, judecătorii SUNT. Din păcate, nimeni nu le suflă în ciorbă, cum se spune pe românește, iar ei cred că statutul de magistrat le conferă drepturi supreme. Ceea ce se pare că uită sau ignoră magistrații este faptul că un anume statut social nu conferă și o garanție a moralității respectivului individ.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 3.3465 secunde