Directorul adjunct al Liceului "G. Călinescu", ridicat la rang de Cavaler al ordinului "Palmes Academiques"

Concurs Legiunea Violetă recunoaște excelența în învățământ

1352

Articole de la același autor

Mulți dintre cei care o cunosc pe prof. Alina Diana Codreanu, directorul adjunct al Liceului Teoretic "George Călinescu", se întreabă ce are a face catedra de matematică cu ordinul "Palmes Academiques" oferit astăzi, 21 martie, de Ministerul Francez al Educației?

Absolventă a Universității din București, Facultatea de Matematică, prof. Codreanu dispune de un CV impresionant. Și nu ne referim aici la numărul de pagini. Ci la numeroasele titluri obținute în urma a numeroase calificări, certificate de Centrul Internațional de Studii Pedagogice Sevres, Universitatea din Nantes, Franța, sau Institutul Universitar pentru Formarea Profesorilor Strasbourg, Franța, Serviciile Culturale ale Ambasadei Franței la Skopje sau Centrul de Lingvistică Aplicată, Besancon, Franța. În anul 1993, în urma unui concurs național organizat de Ambasada Franței la București, chiar a predat un an la Lycee "Florent Schmitt" Saint Cloud, Hauts de Seine, din Franța.
Se implică de ani buni în dezvoltarea claselor bilingve francofone în învățământul constănțean, iar din 2003 a contribuit la crearea bacalaureatului pe sistem francez care s-a introdus, anul trecut, la Liceul Teoretic "George Călinescu". Acum patru ani, prof. Alina Codreanu a făcut parte din acel nucleu de cadre didactice determinate cu care s-au purtat discuții și ale căror opinii au fost luate în considerare de partea franceză.
Ca profesor, în anii 2004 și 2005 a reprezentat România la Reuniunile regională și europeană ale învățământului bilingv francofon, organizate de Ministerul Afacerilor Externe din Franța.

Povestea unei Medalii care obligă
În anul 2005, la propunerea Ambasadei Franței, adresată Guvernului Francez, mai precis Ministerului Educației Naționale, prof. Alina Diana Codreanu era înștiințată că a primit, prin decret al acestui ministru, ordinul "Palmes Academiques" (Legiunea Violetă), ordin înființat de Napoleon în 1808 și care recompensează merite deosebite aduse de personalul din învățământ în dezvoltarea sistemului. Mai întâi a fost aplicat în Franța, ca mai apoi, de la mijlocul anului 1950, să se extindă către persoane din străinătate care contribuie în mod deosebit la dezvoltarea culturii franceze și a valorilor civilizației acestei țări în lume. În ce o privește pe directoarea adjunctă de la "Călinescu", propunerea a fost făcută de către reprezentanții Serviciului de cooperare și acțiune culturală al Ambasadei Franței la București, adresată direct Guvernului francez.
Decernarea acestei înalte distincții va avea loc astăzi, 21 martie, la Universitatea "Dimitrie Cantemir" din București, cu ocazia Forumului profesorilor de limbă franceză intitulat "Innover en Français", organizat de Ambasada Franței și Guvernul României și la care participă peste 400 de profesori de limbă franceză și inspectori.
Distincția franceză va mai onora activitatea a încă trei cadre didactice din România: inspector de limba franceză la ISJ București Doina Groza, Cristina Grigore, de la Casa Corpului Didactic din București și Lidia Costea, profesoară din Tecuci.
Candidaturile la acest ordin sunt analizate și evaluate de un consiliu al ordinului format din președinte - Ministerul Educației Naționale și membri ai Legiunii de Onoare.
Acum doi ani, și directorul direcției Învățământ Preuniversitar din Ministerul Educației, Cercetării și Inovării, Liliana Preoteasa, a primit un astfel de ordin.
Întrebată ce înseamnă pentru ea acest ordin, prof. Codreanu ne-a declarat că o astfel de distincție îl obligă pe posesor să demonstreze că este capabil mereu de mai mult.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.916 secunde