Madrid: A doua noapte de proteste violente, împotriva vizitei papale

385
Madrid: A doua noapte de proteste violente, împotriva vizitei papale - protestemadrid66587700-1313730028.jpg
Vizita papei în Spania a scos oamenii în stradă pentru a doua seară, informează Realitatea.net. Mii de spanioli protestează față de costurile ridicate ale vizitei papale, în contextul în care țara suferă în urma crizei economice. Suveranul Pontif a sosit azi în capitala Spaniei pentru o vizită de patru zile și a ținut un discurs împotriva consumerismului și hedonismului.

Mii de oameni au ieșit în stradă în Madrid pentru a protesta față de vizita papală scumpă. Este a doua noapte de proteste violente.

Papa Benedict al 16-lea a sosit joi în capitala spaniolă pentru o vizită de patru zile și pentru a participa la ceremoniile dedicate Zilei Internaționale a Tineretului. Costurile vizitei Suveranului Pontif sunt estimate la 50 de milioane de euro, dar, potrivit AFP, această sumă nu include asigurarea securității de către forțele de ordine, care ar putea crește bugetul la 100 de milioane de euro. Organizatorii au declarat că doar 15 milioane de euro vor proveni de la companiile spaniole, în vreme ce restul va fi acoperit prin donațiile pelerinilor sosiți la eveniment.

Pe de altă parte, Spania are cea mai mare rată a șomajului dintre țările industrializate (20,89%). Tinerii sunt în special cei afectați, în rândul persoanelor cu vârste cuprinse în intervalul 16-24 de ani înregistrându-se o rată a șomajului de 46,1%. Frustrările crizei economice au scos, astfel, tinerii în stradă.

În cadrul discursului său, de altfel, papa a denunțat, "sfidările societății de consum și hedonismul", lipsa locurilor de muncă cu care se confruntă numeroși tineri și "discriminarea deschisă sau latentă" a tinerilor credincioși catolici. Întâmpinat de regele Spaniei Juan Carlos și de soția acestuia, regina Sofia, pe aeroportul din Madrid, papaBenedict al XVI-lea și-a exprimat totodată "imensa bucurie" de a participa la Zilele Mondiale ale Tineretului.

"Ei văd domnind superficialitatea, consumismul și hedonismul, banalități atât de mari într-un moment în care ei își încep viața sexuală, văd o lipsă de solidaritate atât de mare și atât de multă corupție. Ei știu că fără Dumnezeu le va fi dificil să înfrunte aceste provocări", a declarat suveranul pontif.

Benedict al XVI-lea a condamnat precaritatea locurilor de muncă pentru tineri, notând că "mulți tineri privesc cu îngrijorare spre viitorul lor, din cauza dificultății de a-și găsi un loc de muncă demn, sau pentru că l-au pierdut, sau pentru că acela pe care îl au acum este precar și nu este sigur".

Totodată, suveranul pontif a pledat, ieri, pentru o economie care să privilegieze omul: "Omul trebuie să se afle în centrul economiei. Acest lucru se confirmă în actuala criză. Economia nu poate să se măsoare prin maximul de profit".

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3175 secunde