Majoritatea statelor UE sunt favorabile constituirii unui parchet european

138
2
Majoritatea statelor UE sunt favorabile constituirii unui parchet european - reding-1381246714.jpg

Articole recomandate

Majoritatea țărilor europene sunt favorabile constituirii unui parchet european pentru a urmări fraudarea bugetului comunitar, ce provoacă pierderi anuale de circa 500 de milioane de euro, transmite agenția EFE, preluând declarații ale comisarului european pentru justiție, drepturi fundamentale și cetățenie, Viviane Reding, care a inițiat un proiect în acest sens.

Ideea a fost dezbătută pentru prima dată luni, în cadrul Consiliului pentru Justiție și Afaceri Interne (JAI) al UE, în paralel cu problema reorganizării Unității Europene de Cooperare Judiciară (Eurojust).

Viviane Reding a declarat, la conferința de presă ce a urmat Consiliului JAI, că a fost surprinsă de faptul că, încă din prima zi de discuții, constituirea acestei autorități beneficiază de un sprijin semnificativ din partea statelor membre.

Printre țările favorabile proiectului, se numără Franța, Spania, Italia, Austria, în timp ce, deocamdată, numai Danemarca și Marea Britanie nu doresc să se alăture inițiativei. Alte state, precum Polonia și Ungaria, nu se opun ideii, dar și-au exprimat clar dezacordul față de forma actuală a proiectului.

În timpul dezbaterilor, unele delegații, cum este cea a Franței, au insistat asu-pra necesității garantării independenței acestui organism și evitării conflictelor de interese cu alte instanțe.

Parchetul european, care ar urma să-și înceapă activitatea din 1 ianuarie 2015, va fi o autoritate descentralizată cu competență exclusivă în efectuarea de investigații și urmărirea infracțiunilor ce afectează bugetul comunitar. În forma propusă, noul organism va dispune de o autoritate de investigare uniformă în întreaga Uniune, respectând sistemele juridice naționale din statele membre.

Viitorul parchet european ar urma să fie condus de un procuror european, care va avea patru adjuncți, în subordinea sa urmând să fie un grup de procurori delegați din statele membre, aceștia din urmă având ca atribuții efectuarea investigațiilor pe teren și inițierea demersurilor legale.

Dar, miniștrii europeni de justiție încă mai au de negociat multe elemente în legătură cu noua instituție, precum modalitatea de desemnare a procurorului european sau competențele concrete pe care echipa din subordinea sa le va avea în efectuarea investigațiilor.

Parchetul european, propus în Tratatul de la Lisabona, a fost și una dintre promisiunile făcute de președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. Constituirea parche-tului european trebuie aprobată de toate statele membre UE, după primirea avizului din partea Parlamentului European. În lipsa unanimității, cel puțin nouă state membre vor avea posibilitatea să aplice mecanismul cooperării consolidate în acest domeniu. 

Comentează știrea

admirator
9 octombrie 2013
sa vina mai repede!

il asteptam cam de mult.....

baciu
9 octombrie 2013
Cu cat mai repede, cu atat mai bine

Sa-i vad atunci pe penalii nostri din parlament. Ce or mai zice oare? Se vor mai autodeclara victime ale lui Basescu, detinuti politici?

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0366 secunde