Nemulțumit de decizia instanței de judecată?

Cum poți face și cât te costă un apel sau recurs

6639
Cum poți face și cât te costă un apel sau recurs - fondinstantadejudecata-1379260644.jpg

Articole de la același autor

Hotărârile judecătorești pronunțate de către instanța de judecată pot fi atacate de către partea nemulțumită cu apel sau recurs, după caz, la instanța ierarhic superioară,  Tribunal sau Curte de Apel. Prețurile pentru o astfel de acțiune au crescut, însă, de cinci ori, astfel încât majoritatea persoanelor renunță la idee. Avocații spun că, prin aceste dispoziții, oamenii nu mai au liberul acces la justiție. Cuantumul taxei judiciare de timbru pentru apel sau recurs împotriva hotărârilor judecătorești a fost modificat recent, noile reglementări stabilind prețuri și de cinci ori mai mari. Concret, un asemenea document costă, acum, între 20 și 100 de lei, în condițiile în care, până la intrarea în vigoare a noilor dispoziții, cel mai mare tarif pentru introducerea unei astfel de cereri era de opt lei. 
Accesul la justiție, îngrădit 

Avocații spun că, prin intrarea în vigoare a acestor dispoziții, având în vedere scăderile economice cu care se confruntă țara noastră și salariile mici, oamenilor le este îngrădit liberul acces la justiție.  "Potrivit vechilor reglementări pentru exercitarea apelului și recursului în cazul unor hotărâri judecătorești, cum ar fi spre exemplu hotărârile prin care s-a respins cererea, ca prematură sau inadmisibilă, taxa de timbru ce trebuia achitată era de patru lei. În prezent, pentru aceleași hotărâri, taxa de timbru ce trebuie achitată de către justițiabil este de 20 de lei, majorarea fiind una considerabilă, în contextul economic actual și având în vedere și veniturile în scădere ale populației; practic, multor persoane le este îngrădit liberul acces la justiție prin impunerea unor astfel de taxe", precizează avocatul Florin Bobeși.

De la 8 la 100 de lei

Tarifele taxei judiciare de timbru diferă în funcție de natura cererii. Astfel, recursul împotriva hotărârilor judecătorești se taxează cu 100 de lei dacă se invocă faptul că instanța nu a fost alcătuită potrivit dispozițiilor legale, dacă hotărârea a fost pronunțată de alt judecător decât cel care a luat parte la dezbaterea pe fond a procesului, când instanța a depășit atribuțiile puterii judecătorești, când, prin hotărârea dată, instanța a încălcat regulile de procedură a căror nerespectare atrage sancțiunea nulității. "Totodată, potrivit noilor prevederi, taxa de timbru ce trebuie achitată pentru exercitarea recursului pentru unul dintre motivele de recurs prevăzute de art. 488 din Codul de procedură civilă este de cel puțin 100 de lei, în condițiile în care, în vechea reglementare, taxa judiciară care trebuia plătită era de cel mult opt lei. Se remarcă astfel foarte clar o majorare simțitoare a taxelor judiciare de timbru adusă de noua reglementare, ce se va răsfrânge, din păcate, tot asupra justițiabililor care se adresează instanței de judecată, care vor fi nevoiți să achite aceste taxe judiciare de timbru, accesul liber la justiție, un drept fundamental prevăzut de Constituția României rămânând o simplă iluzie, în lipsa banilor", spune avocatul constănțean.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4821 secunde