SUA și Rusia au convenit asupra unui plan cu privire la arsenalul chimic sirian

62
SUA și Rusia au convenit asupra unui plan cu privire la arsenalul chimic sirian - suaacord-1379257236.jpg

Articole recomandate

Secretarul de stat american John Kerry și ministrul rus de Externe Serghei Lavrov au convenit, sâmbătă, la Geneva, asupra unui plan cu privire la eliminarea arsenalului chimic al Siriei, care prevede între altele ca Damascul să prezinte în decurs de o săptămână o listă cu armele sale chimice, informează agențiile internaționale de presă.

Planul prevede totodată adoptarea unei rezoluții a ONU care să se refere la amenințarea cu recurgerea la forță, notează AFP.

SUA și Rusia sunt de acord că o rezoluție a ONU trebuie să se refere la "capitolul 7 al cartei ONU cu privire la recurgerea la forță", a anunțat John Kerry. "Nu va exista spațiu de manevră și nimic care să fie altceva decât o aplicare completă a planului de către regimul președintelui sirian Bashar al-Assad", a subliniat acesta, în cadrul celei de-a treia zi de discuții asupra neutralizării arsenalului sirian de arme chimice.

Acordul prevede de asemenea că Siria trebuie să le permită inspectorilor ONU accesul cel mai târziu în noiembrie. "Obiec-tivul este de a finaliza eliminarea armelor la mijlocul lui 2014", a precizat secretarul de stat american.

Cei doi demnitari au ajuns totodată "la o estimare comună cu privire la cantitățile și tipurile de arme aflate în posesia regimului Assad", a mai spus Kerry.

Acordul americano-rus nu conține nimic referitor la o potențială folosire a forței în cazul în care Siria nu respectă acest plan, a afirmat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, potrivit Reuters.

v v v

Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, Catherine Ashton, a salutat, sâmbătă, acordul dintre Statele Unite ale Americii și Federația Rusă privind "distrugerea rapidă și în condiții de securitate a armelor chimice siriene", potrivit AFP.

Catherine Ashton a precizat într-un comunicat că Uniunea Europeană este gata să trimită experți pentru a ajuta la distrugerea anumitor agenți chimici. Totodată, i-a cerut Consiliului de Securitate al ONU "să-și asume responsabilitățile acceptând rapid o rezoluție", iar Damascului i-a cerut să permită inspecțiile.

"Sper ca acordul încheiat astăzi să deschidă calea reluării eforturilor pentru găsirea unei soluții politice în ceea ce privește conflictul sirian", a adăugat Catherine Ashton. Aceasta i-a adresat comunității internaționale apelul de a susține desfășurarea unei conferințe de pace "pentru a se pune capăt suferințelor poporului sirian".

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Luni, 16 Septembrie 2013
Stire din Actual : Vladimir Putin  va vizita Iranul
Pagina a fost generata in 2.9712 secunde