Manifestație de susținere pentru Iulia Timoșenko: Peste 2.000 de ucraineni, la un protest față de regimul președintelui Ianukovici

217
Manifestație de susținere pentru Iulia Timoșenko: Peste 2.000 de ucraineni, la un protest față de regimul președintelui Ianukovici - 5097493afpmediafaxfotosergeisupi-1336829044.jpg
Peste 2.000 de ucraineni au participat sâmbătă la un congres al opoziției în aer liber, la Kiev, pentru a protesta față de regimul președintelui Viktor Ianukovici și a cere eliberarea opozanților aflați în detenție, în special a fostului premier Iulia Timoșenko, transmite Mediafax.

Manifestanții s-au reunit într-o piață din centrul orașului la apelul mai multor partide de opoziție, printre care și cel al Iuliei Timoșenko, care ispășește o pedeapsă de șapte ani de închisoare și a fost transferată săptămâna aceasta din penitenciar la spital, din cauză că suferă de hernie de disc.

"Libertate pentru Ucraina! Libertate pentru Iulia!", a scandat Olaksandr Turcinov, vicepreședintele partidului opozantei.

Evghenia Timoșenko, fiica fostului premier, a citit un mesaj redactat de mama sa, în care aceasta prezintă un proiect de reforme politice menite să democratizeze țara.

Lideri ai opoziției au dezvăluit un plan de acțiune comun în vederea legislativelor de la 28 octombrie, considerate de Occident un test pentru puterea ucraineană, aspru criticată pentru regresul democrației în această fostă republică sovietică.

"Principala noastră preocupare (după legislative) trebuie să fie eliberarea deținuților politici, între care Timoșenko" și fostul său ministru de Interne Iuri Luțenko, a afirmat un deputat, Viaceslav Kirilenko.

"Această putere nu mai poate conduce țara", a insistat Turcinov. "Trebuie să-i retragem puterea lui Ianukovici (...) și să repunem Ucraina pe calea europeană", a adăugat el.

Cazul Iuliei Timoșenko a generat o gravă criză în relațiile dintre Kiev și Uniunea Europeană, care apreciază că acesta are motivații politice.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.4134 secunde