Mărturia dramatică a unui polițist care s-a temut pentru viața lui în timpul asaltului de la Capitoliu

191
Mărturia dramatică a unui polițist care s-a temut pentru viața lui în timpul asaltului de la Capitoliu - fondpolitist-1627566488.jpg
Un ofițer de poliție care a apărat Congresul SUA în timpul revoltei susținătorilor lui Donald Trump din 6 ianuarie a povestit că s-a temut că va fi zdrobit de mulțime. Mărturia lui a fost făcută în fața comisiei parlamentare care investighează atacul de la Washington, relatează BBC.

„Așa o să mor”, este ceea ce și-a spus Aquilino Gonell în momentul în care mulțimea a intrat în Capitoliu. Un alt polițist, Harry Dunn, afro-american, a spus că a fost abuzat din motive rasiale.

Cel puțin 535 de atacatori au fost arestați după violențele de la Capitoliu, soldate cu morți, inclusiv un ofițer de poliție. Puțini dintre ei au fost însă condamnați.

Atacul a dus la o procedură de impeachment împotriva lui Trump, care a fost însă achitat. El fusese acuzat de parlamentari că a incitat la revoltă, o afirmație pe care fostul președinte a negat-o în mod repetat.

Ancheta din comisia Camerei Reprezentanților este condusă aproape în totalitate de democrați, pentru că majoritatea republicanilor au boicotat procedurile. Cu toate acestea, doi republicani, Liz Cheney și Adam Kinzinger s-au alăturat comisiei.

„Dacă cei vinovați nu sunt făcuți responsabili, acest lucru va rămâne un cancer în republica noastră constituțională", a spus Cheney.

Comisia, care are puterea de a convoca martori, investighează împrejurările care au dus la revolta din 6 ianuarie și motivul pentru care forțele de ordine au fost slab pregătite.

La audierea de marți, patru polițiști au spus că au fost bătuți și agresați de atacatorii care veniseră să întrerupă certificarea de către Congres a victoriei electorale a președintelui Joe Biden.

Gonell a descris scena ca pe un „câmp de bătălie medieval”.

Ștergându-și lacrimile, el a povestit că s-a întors acasă și i-a spus soției să stea departe de el, din cauza cantității de iritant chimic care i se îmbibase în uniformă. Polițistul, care este veteran al războiului din Irak, i-a criticat pe republicani pentru încercarea lor șocantă și continuă de a ignora sau a distruge adevărul despre acea zi.


Întrebat de Cheney cu privire la afirmația lui Trump că era voba de o mulțime foarte iubitoare, sergentul Gonell a răspuns: „Încă mă recuperez după îmbrățișările și sărutările lor”.

„Dacă astea au fost îmbrățișări și sărutări, ar trebui să mergem cu toții la el acasă și să-i facem același lucru”, a spus el, după care și-a cerut scuze pentru această izbucnire.

Dunn a povestit că le-a spus mai multor protestatari că l-a votat pe Biden.

„Votul meu nu contează? Eu sunt nimeni?” le-a spus el.Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5451 secunde