Măsuri noi pentru stoparea furtului de lemne. Mircea Fechet: Ne pregătim să supraveghem pădurile cu tehnologii avansate

183
Măsuri noi pentru stoparea furtului de lemne. Mircea Fechet: Ne pregătim să supraveghem pădurile cu tehnologii avansate - defrisari-1706535473.jpg
Ministrul Mediului a anunțat, luni, că pune în dezbatere publică un proiect de ordonanță de urgență care să îmbunătățească sistemul SUMAL 2.0, să îl transforme în SUMAL 3.0. În prezent, sistemul urmărește trasabilitatea lemnului din pădure până în fabrici.


De-a lungul ultimilor trei ani, sistemul a avut și vulnerabilități. Două dintre ele le-au menționat transportatorii își pun telefoanele pe modul avion sau opresc datele mobile, astfel că foarte multe cantități de lemne nu pot fi înregistrate în mod legal, de asemenea mașinile nu au GPS.


SUMAL 3.0 va veni cu două noutăți, toate mașinile vor avea GPS modern și transportatorii nu vor mai putea să oprească datele mobile pe telefon, în momentul în care transporta lemnul din pădure către fabrici.


„Ne pregătim să supraveghem pădurile cu tehnologii avansate (…) Pădurile României sunt al românilor și așa trebuie să rămână, iar exploatarea lor trebuie să se facă fără niciun metru cub de lemn în plus, față de ceea ce spune legea”, a spus Mircea Fechet.


Un număr de 15,63 milioane de avize au fost generate în cei trei ani de existenţă a sistemului SUMAL 2.0, în medie fiind vorba despre 14.200 de avize pe zi, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet.


„Populaţia, cel mai probabil, vede tot mai mult prezenţa autorităţilor în teren implicate în controlul camioanelor care transportă material lemnos. Astfel, în 2021 au fost efectuate 4.300 de apeluri la 112, din care 1.000 de apeluri ne-au ajutat să depistăm transporturi ilegale. În 2022 am avut 2.500 de astfel de apeluri, dintre care au fost confirmate ca fiind transporturi ilegale 820, iar în 2023 am avut 1.800 de apeluri. Dintre acestea, 700 de transporturi s-au dovedit a fi ilegale”, a afirmat Mircea Fechet.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.453 secunde