Măsuri pentru protejarea clienților de comisioanele de schimb valutar excesive

175
Măsuri pentru protejarea clienților de comisioanele de schimb valutar excesive - masuripentruprotejareaclientilor-1658498929.jpg

Articole de la același autor

Potrivit unei hotărâri de Guvern, băncile, casele de schimb valutar și operatorii de plăți vor trebui să le prezinte clienților, în mod clar și accesibil, comisioanele aferente schimbului valutar leu-euro și euro-leu, chiar înainte de inițierea plății din lei în euro și invers.
 

Actul normativ are ca scop implementarea în legislația națională a Regulamentului european nr. 1.230/2021. Astfel, sunt stopate inegalitățile dintre utilizatorii serviciilor de plată din zona euro și cei din statele membre care nu fac parte din zona euro și se asigură alinierea comisioanelor pentru plățile transfrontaliere în euro din interiorul Uniunii cu cele pentru plățile naționale corespunzătoare efectuate în moneda națională a statului membru în care își are sediul prestatorul de servicii de plată al utilizatorului serviciilor de plată.


Noile prevederi vizează, pe lângă comisionul de conversie monetară, și comisioanele de operațiune sau cele aplicate transferului efectuat online, fiind impuse sancțiuni în cazul nerespectării acestora.


Pentru transferurile inițiate online, în ceea ce privește comisionul de conversie monetară, furnizorul va comunica clientului o estimare a comisionului pentru serviciile de conversie monetară aplicabil transferului, într-un mod neutru și cuprinzător.

Actul normativ stabilește măsuri în ceea ce privește comisioanele pentru conversia valutară, în special pentru protejarea consumatorilor de comisioane excesive. Clienții nemulțumiți vor putea să depună reclamații autorităților competente cu privire la încălcări ale prestatorilor de servicii de plată, după ce vor fi oficializate procedurile extrajudiciare pentru soluționarea litigiilor.

La nivel național, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor și Agenția Națională de Administrare Fiscală vor aplica aceste prevederi, urmând să stabilească, prin ordin comun, criteriile de identificare a categoriilor de plăți naționale care corespund unor plăți transfrontaliere. Aceste criteriile vor fi stabilite cu consultarea Băncii Naționale a României, în vederea stabilirii criteriilor de identificare a categoriilor de plăți naționale care corespund unor plăți transfrontaliere, ele constituind liniile directoare, necesare în activitatea de supraveghere a pieței.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 02 Octombrie 2013
Stire din Economie : Cât te costă, pe an, cardul din portofel
Vineri, 23 Noiembrie 2012
Stire din Eveniment : Au câștigat războiul cu banca!
Pagina a fost generata in 0.6191 secunde