Măsurile de austeritate au intrat în vigoare în Statele Unite

324
Măsurile de austeritate au intrat în vigoare în Statele Unite - barackobama-1362227720.jpg
Președintele american Barack Obama a declanșat cu regret, vineri, tăierile bugetare a căror responsabilitate le-a imputat-o adversarilor săi republicani, după ce a avertizat că acestea vor determina un regres al principalei economii mondiale, relatează AFP.
Deși a calificat drept "stupide" aceste tăieri de 85 de miliarde de dolari în exercițiul bugetar care va expira la 30 septembrie, Obama a semnat un decret de aplicare a acestora, în timp ce biroul de buget al Casei Albe a ordonat diferitelor agenții guvernamentale să ia dispozițiile necesare în fața acestor măsuri de austeritate.

"Nu sunt un dictator. Sunt un președinte", a declarat anterior Obama la Casa Albă, la câteva minute după ce s-a întâlnit cu liderii celor două Camere ale Congresului pentru prima lor reuniune de la începutul acestei noi crize politico-bugetare.

"În absența unei decizii din partea președintelui (republican) al Camerei Reprezentanților John Boehner și a altora pentru a pune interesele familiilor clasei medii în fața imperativelor politice, aceste tăieri vor intra în vigoare", a adăugat el.

Președintele democrat a tras alarma în ultimele zile în privința consecințelor concrete ale acestor tăieri, care reprezintă 8 la sută din bugetul apărării și 5 la sută în cazul altor posturi, în special concedii fără plată pentru sute de mii de funcționari sau alți angajați.

Noul șef al Pentagonului, Chuck Hagel, a subliniat vineri că această situație "amenință capacitatea (Statelor Unite) de a îndeplini eficient ansamblul misiunilor" lor.

Obama a apreciat că aceste tăieri "inutile" vor "slăbi economia, vor costa locuri de muncă și vor arăta clar că cele două partide trebuie să poată găsi un compromis".

Fondul Monetar Internațional a estimat la 0,5 puncte procentuale efectul negativ al acestor măsuri dintr-o creștere deja în convalescență. La rândul său, agenția de rating Standard and Poor's a asigurat vineri că aceste tăieri nu vor avea decât un efect "limitat" asupra economiei, "cu condiția, bineînțeles, ca ele să nu se întindă în timp".




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 22 Februarie 2013
Stire din Actual : Furtună de zăpadă în Statele Unite
Pagina a fost generata in 0.8381 secunde