Concurs Mătreața - cauze, efecte și tratamente

1170

Articole de la același autor

Mătreața este o exfoliere a pielii capului care nu este contagioasă și nici gravă, însă este sâcâitoare și surprinzător de persistentă. Folosirea excesivă a spray-urilor de păr și a ondulatoarelor electrice, clătirea necorespunzătoare
a părului sau spălarea prea rară contribuie, de asemenea, la apariția mătreței.

Mătreața poate fi controlată. Cazurile ușoare nu au nevoie decât de utilizarea zilnică a șamponului. Dacă mătreața persistă, puteți scăpa de ea cu ajutorul șampoanelor medicale.
Mătreața ușoară este cauzată de hiperactivitatea glandelor sebacee. Alți factori mai pot fi istoria familială, alergiile alimentare, transpirația excesivă, candidoza și stresul. Iernile reci și uscate sunt cunoscute în provocarea mătreței sau înrăutățirea ei.
Simptomele pot fi agravate de expunerea la praf, la razele ultraviolete, de folosirea șampoanelor dure și a vopselelor de păr.
"La persoanele cu mătreață, celulele pielii sunt înlocuite la două săptămâni, contrar ritmului normal, lunar. Rezultatul este că celulele moarte ale pielii se desprind în grămăjoare inestetice, localizate pe pielea capului", ne-a spus Dr. Teodora Vlăsceanu, medic primar dermatolog.

Mătreața nu apare pe pielea uscată, ci pe pielea grasă
Cauza cea mai frecventă a mătreței este probabil ciuperca malassezia furfur, care se găsește, în mod natural, pe suprafața pielii atât la persoanele sănătoase, cât și la cele cu mătreață.
Când ciuperca se dezvoltă prea rapid, reînnoirea naturală a celulelor este perturbată, iar mătreața apare însoțită de o senzație de mâncărime. Persoanele care au pielea capului grasă au tendința de a suferi cel mai mult de mătreață.
Folosirea excesivă a spray-urilor de păr și a ondulatoarelor electrice, clătirea necorespunzătoare a părului sau spălarea prea rară contribuie, de asemenea, la apariția mătreței.
Este o bucurie să aflăm că mătreața severă nu ne însoțește în tot timpul anului. "Mătreața este sezonieră. Este mai severă iarna și mai ușoara în timpul verii", ne-a mai zis dermatologul.
Multe boli cauzează exfolierea excesivă a pielii capului, precum psoriazisul sau dermatita.

Măsuri pentru reducerea mătreței
Persoanele afectate de mătreață trebuie să învețe să își învingă tendința de a se scărpina, pentru că riscă să-și facă mai mult rău decât bine. "La toate formele de mătreață, ca la orice altă iritație, scărpinatul excesiv trebuie evitat. Scărpinatul poate crește riscul de infecții, în special cu stafilococ și streptococ", adaugă specialistul.
Nu puteți preveni mătreața, dar puteți lua măsuri pentru a reduce riscul de a o dobândi.
Învățați să gestionați stresul. "Stresul afectează sănătatea. Face individul susceptibil de a dezvolta o serie de boli sau tulburări și poate chiar să ajute la declanșarea mătreței", avertizează dermatologul.
Renunțați la produsele de aranjare a parului. Spray-urile de păr, spumele sau ceara de păr se pot aduna pe părul dumneavoastră și pe pielea capului, făcându-le mai uleioase.
Unele persoane pot chiar să dezvolte alergii la diverse produse de îngrijire a părului.
Adoptați o alimentație sănătoasă, incluzând în dietă multe fructe, legume proaspete și cereale integrale.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.723 secunde