Merkel admite ștergerea unei părți din datoria Greciei, dar nu mai devreme de 2014

201
Merkel admite ștergerea unei părți din datoria Greciei, dar nu mai devreme de 2014 - angelamerkel-1354456750.jpg
Cancelarul federal al Germaniei, Angela Merkel, admite ștergerea unei părți din datoria Greciei, însă nu mai devreme de 2014 și cu condiția ca la acea dată Atena să fie în stare să-și asigure independent nevoile financiare, a declarat șefa executivului german într-un interviu publicat de Bild am Sonntag, citat de Itar-Tass.

'Actualul program de ajutorare a Greciei funcționează până în 2014, iar pentru atingerea anumitor indicatori bugetari noi am alocat alți doi ani, până în 2016. În cazul în care Grecia va putea la un moment dat să se descurce prin mijloace proprii, pentru a nu lua bani datorie, atunci va trebui să privim și să evaluăm altfel această situație', a spus Merkel. Cu toate acestea, cancelarul federal german nu crede că o asemenea evoluție a evenimentelor este posibilă înainte de 2014-2015.

De asemenea, Merkel a subliniat că vede hotărârea cu care acționează actualul guvern al lui Antonis Samaras și că Germania 'va ajuta Atena prin vorbă și faptă' în formarea de noi structuri și desfășurarea reformelor necesare. 'Participarea noastră /la programul de ajutorare a Greciei/ este în interesul Berlinului, pentru că toate acțiunile sunt întreprinse ținând cont de zona euro și sunt în folosul fiecărei țări din uniunea monetară, inclusiv a Germaniei', a spus cancelarul federal.

În 26-27 noiembrie, Eurogrupul a decis alocarea pentru Grecia a trei tranșe de ajutor financiar, în valoare de 43,7 miliarde de euro. În afară de aceasta, creditorii intenționează să reducă dobânzile la credite pentru Grecia și să-i acorde sprijin în răscumpărarea de obligațiuni de la creditorii privați, într-un raport de 35 de eurocenți pe 1 euro. Atena trebuie să-și reducă datoria de stat până la 124% din PIB până în 2020, pentru ca în 2022 să aducă acest indice la 110% din PIB. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.8999 secunde