Parlamentul grec a adoptat noul buget de austeritate pentru 2013

210
Parlamentul grec a adoptat noul buget de austeritate pentru 2013 - greciafotoctvnewsca-1352756887.jpg

Articole recomandate

Parlamentul grec a adoptat, în noaptea de duminică spre luni, bugetul pe 2013, prevăzând economii de 9,4 miliarde de euro, cerute de Uniunea Europeană și Fondul Monetar Internațional. 


După o manifestație anti-austeritate la care au participat puține persoane, duminică seară, în fața Parlamentului, convocată de sindicate, 167 de deputați greci din totalul de 300 au votat în favoarea bugetului, după o dezbatere aprinsă. 

Dilema cu care s-au confruntat a fost aceeași ca la începutul crizei datoriilor, în 2010: să accep-te 9 miliarde de euro de economii în 2013 și un al șaselea an con-secutiv de recesiune sau să riște să plaseze țara asfixiată în faliment într-un timp relativ scurt.

Bugetul a obținut 167 de voturi din cele 168 pe care putea conta, din partea a trei partide care susțin coaliția aflată la putere, Noua De-mocrație (dreapta), Pasok (socialiști) și Dimar (stânga democratică).

Alți 128 de deputați ai partidelor de opoziție au votat împotrivă și patru s-au abținut din totalul de 299 prezenți (din cei 300), potrivit numărătorii oficiale.

Astfel, premierul Antonis Samaras a reușit să câștige pariul și să mențină coeziunea coaliției sale, testată în urmă cu patru zile de o lege plurianuală de austeritate adoptată cu o majoritate de 153 de voturi.

"Al doilea pas decisiv a fost făcut, acum este momentul relansării", a declarat Samaras la ieșirea din Parlament, făcând aluzie la primul vot de miercuri privind economii de 18 miliarde de euro până în 2016. 

Ministrul de Finanțe Yannis Stournaras a asigurat că adopta-rea acestor noi măsuri va garanta o deblocare "la timp" a împru-muturilor de la UE și FMI.

Blocată de creditorii internațio-nali ai Greciei din iunie, pentru a constrânge țara să adopte un program de ajustare bugetară dură, plata unei tranșe de împrumut de aproximativ 31,2 miliarde de euro este așteptată cu nerăbdare de Atena, ale cărei casierii sunt goale.

"Avem nevoie de tranșă, deoa-rece situația rezervelor statului este limitată, la 16 noiembrie trebuie să rambursăm obligațiuni în valoare de 5 miliarde de euro", a declarat Stournaras în fața deputaților.

Liderul Pasok Evangelos Venizelos, al cărui partid nu mai este decât umbra a ceea ce era odată din cauza adoptării unor planuri de austeritate succesive din 2010, a susținut, de asemenea, austeritatea.

"Grecia a ajuns la capătul puterilor", a declarat el, cerând o rezolvare a problemei datoriei cu o zi înaintea unei reuniuni la Bruxelles a miniștrilor de Finanțe din zona euro.

Fotis Kouvelis, liderul Dimar, a votat și el acest buget, în timp ce la legea plurianuală s-a abținut.

Liderul opoziției Alexis Tsipras, care conduce partidul stângii radicale Syriza, s-a declarat îngrijorat de situația datoriei. "Datoria nu mai este sustenabilă, doar Merkel mai crede acest lucru", a declarat el, reînnoindu-și propunerea de "ștergere a datoriei cu clauză de creștere".

v v v

Cu câteva zile înaintea grevelor și protestelor anti-austeritate paneu-ropene (la 14 noiembrie), care vor afecta în special țările din sudul Europei, Tsipras a cerut o "soluție globală pentru ștergerea unei mari părți a datoriei acestor țări". 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3288 secunde