Moscova: 20.000 de ruși în stradă împotriva legii anti-adopție

162
Moscova: 20.000 de ruși în stradă împotriva legii anti-adopție - moscova-1358081859.jpg
Aproximativ 20.000 de ruși au manifestat duminică, la Moscova, pentru a protesta împotriva recentei legi ce interzice adopția de copii ruși de către americani, acțiunea având loc la apelul opoziției care speră astfel să reanime mișcarea de contestare împotriva regimului condus de președintele Vladimir Putin.

Poliția a estimat numărul manifestanților la circa 7.000, în timp ce unul din șefii opoziției, Serghei Udalțov, a vorbit de 30.000 - 50.000 de persoane care s-au adunat în capitala rusă în pofida gerului de minus 13°. Corespondentul AFP, care transmite știrea, a estimat numărul participanților la cel puțin 20.000.

Manifestanții, purtând pancarte pe care se puteau vedea fotografii ale deputaților care au aprobat legea în parlament alături de care era scris cuvântul 'Rușine', precum și bannere cu cererea 'Anularea legii lașilor', au protestat de-a lungul arterelor între Piața Pușkin și bulevardul Saharov, strigând 'Rusia fără Putin' sau 'Putin hoțul!'.

Această manifestație este un protest împotriva noii legi ce a intrat în vigoare la 1 ianuarie și care interzice adopția de copii ruși de către americani.

Proteste au avut loc și în alte orașe din Rusia - Iaroslav /300 km nord-est de Moscova/, Tomsk /Siberia/, Ekaterinburg /Ural/. La Sankt Petersburg /nord-vest/ au manifestat circa 1.500 de persoane. 

Considerată drept una dintre măsurile cele mai ostile adoptate de către Moscova în relația cu SUA după încheierea 'războiului rece', legea a fost votată de parlamentul rus ca măsură de retorsiune la 'lista Magnitski', o lege adoptată de Congresul SUA și promulgată de președintele Barack Obama. Acest act normativ interzice intrarea în SUA a demnitarilor ruși implicați în moartea în detenție, în anul 2009, a juristului rus Serghei Magnitski sau în alte cazuri de încălcare a drepturilor omului în Rusia. 

Noua lege rusă prevede, la rândul său, elaborarea unei 'liste negre' a cetățenilor americani indezirabili pe teritoriul Federației Ruse, în special pe motivul încălcării drepturilor cetățenilor ruși. 

Washingtonul a denunțat la finalul lunii decembrie promulgarea acestei legi ruse, apreciind că este vorba despre o pură decizie 'politică' din partea Moscovei față de SUA.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 11 Ianuarie 2013
Stire din Actual : Gerul face prăpăd în Rusia
Pagina a fost generata in 0.3475 secunde