Negocieri între Uniunea Europeană și SUA privind securitatea 

97
Negocieri între Uniunea Europeană și SUA privind securitatea  - negocieri-1373546089.jpg

Articole recomandate

Statele Unite și Uniunea Europeană vor duce negocierile privind securitatea în cursul lunii iulie, la Bruxelles, apoi la Vilnius, pentru a discuta mai ales despre problema spionajului american, a anunțat Lituania, care asigură președinția UE.

Cazul de spionaj realizat de către Statele Unite a afectat relațiile între cei doi parteneri. Dezvăluirile privind spionarea birourilor UE de către Agenția de Securitate Națională (NSA) americană au avut un impact asupra primei runde de negocieri lansate, luni, la Washington cu privire la un acord de liber schimb menit să creeze una dintre cele mai mari zone de liber schimb din lume.

"Trebuie să clarificăm toate acestea. Protejarea datelor personale trebuie să fie garantată, sunt principiile europene", a declarat președinta lituaniană, Dalia Grybauskaite. "Aceste negocieri vor fi continuate la Bruxelles, iar imediat apoi în Lituania", a adăugat ea la Vilnius.

Problema protecției datelor ar putea fi menționată în cursul negocierilor la 24 și 25 iulie, la Vilnius, cu participarea înalților reprezentanți americani și europeni, a declarat un responsabil al ministerului lituanian al Justiției. Însă nu s-a hotărât încă dacă pe agenda negocierilor va figura problema pro-gramului de supraveghere american PRISM, a adăugat acesta.

Surse diplomatice au declarat, pentru AFP, că experți urmează să se întâlnească la Bruxelles, la 22 iulie, pentru a stabili agenda și programul negocierilor ce urmează a fi aprobate.

Obiectivul acordului de liber schimb este ambițios: eliminarea tuturor barierelor vamale și în special în materie de reglementări, care limitează schimburile între Statele Unite, prima putere mondială, și UE, principalul său partener comercial, pentru a relansa economiile acestor țări afectate de criză.

Președinta Grybauskaite, fost comisar european pentru Buget, a salutat deschiderea negocierilor, subliniind că sunt încă numeroase întrebări asupra rolului lui Edward Snowden, un fost consultant de informații american.

Fostă republică sovietică, Lituania asigură pentru șase luni, de la 1 iulie, președinția UE. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4408 secunde