Reuniune de urgență a ambasadorilor UE

105
1
Reuniune de urgență a ambasadorilor UE - hermanvanrompuy-1372849369.jpg

Articole recomandate

Ambasadorii statelor UE se reunesc, astăzi, pentru un schimb de informații în legătură cu relatările privind acțiunile de spionaj desfășurate de serviciile secrete americane împotriva Uniunii Europene, dar, potrivit unor surse diplomatice, ei nu vor reuși să dea curs solicitării Franței de a adopta o poziție comună pe acest subiect, consemnează AFP.

La această reuniune, secretarul executiv al Serviciului European de Acțiune Externă, Pierre Vimont, va prezenta un raport asupra întrevederii pe care a avut-o, luni, cu ambasadorul SUA pe lângă UE, William Kennard, precizează o sursă europeană.

Deși mai multe state UE au cerut Washingtonului explicații în legătură cu presupusele acțiuni de spionaj ale SUA, dezvăluite presei de fostul consultant al Agenției Naționale de Securitate (NSA) a SUA, Edward Snowden, președintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a făcut apel la moderație.

"Ne trebuie toate informațiile înainte de a ne lansa în acuzații", a afirmat Van Rompuy, marți, în fața Parlamentului European. "Dacă se dovedește că faptele sunt adevărate, atunci va trebui să reacționăm și în acest caz voi folosi alte cuvinte", a adăugat el. Și guvernul de la Berlin a cerut să se adopte o poziție europeană "unanimă", dacă se va dovedi că acuzațiile sunt adevărate.

"Reuniunea de joi va fi și o ocazie de a consemna opinia altor state, mai ales cea a Marii Britanii, care până în prezent a fost foarte tăcută", afirmă o altă sursă europeană.

La rândul lor, SUA încearcă să afle exact ce știu europenii despre operațiunile lor de spionaj, pentru a-și calibra răspunsul, susține un diplomat, tot cu identitatea neprecizată. "În astfel de chestiuni, regula jocului este că, dacă nu ești văzut, atunci nici nu ești prins", ironizează acesta.

Dincolo de proteste, unii lideri europeni doresc să se folosească negocierile comerciale pentru a exercita presiuni asupra Washingtonului, cum este cazul președintelui francez Francois Hollande. "Nu putem avea negocieri sau tranzacții în toate domeniile decât după ce vom obține garanții din partea SUA", a declarat liderul de la Elysee, el mai solicitând încă de acum și o poziție europeană comună pe acest subiect.

Dar Comisia Europeană consideră că acest scandal nu trebuie să întârzie negocierile în vederea încheierii unui acord transatlantic de liber schimb, discuții programate să înceapă săptămâna viitoare, la Washington. 

Comentează știrea

admirator
4 iulie 2013
ei...relax!

sua spionau doar cartitele kgb/fsb/svr din UE... nu va mai ofuscati atit! sau si voi sunteti......?

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6273 secunde